Flotila NATO-a u Splitu

22_09_2007
Flotila NATO-a u Splitu

Prvi brodovi dolaze već u ponedjeljak na sidrišta sjeverno od Šolte, te Resnika. Najveći dio flotile sidra će oboriti u srijedu, točno pred obalama istočnog dijela Splita, a sutradan na privezišta u Lori i Sjevernoj luci.

Sa sigurnosnog aspekta sve je spremno za prihvat 30 brodova NATO-a koji će se idućeg tjedna usidriti na nekoliko lokacija u splitskom akvatoriju. U Stožeru za provedbu NATO vježbe “Noble Midas 2007”, koja se održava od 1. do 12 listopada, određena su sidrišta kojima građani sa svojim brodicama neće smjeti prilaziti. Osiguranje od tzv. tri prstena pružat će ophodni brodovi HMR-a, brza plovila Pomorske policije, Lučke kapetanije te pripadnici Bojne za specijalna djelovanja HV-a.
Prvi bojni brodovi dolaze već u ponedjeljak i to na sidrišta sjeverno od Šolte, te Resnika preko kojeg je predviđen transport pješaštva prema poligonu Crvena zemlja kod Knina. Najveći dio flotile NATO-a sidra će oboriti u srijedu, točno pred obalama istočnog dijela Splita, a dimenzije zone sidrišta su dvije puta tri i pol nautičke milje. Dok je sidrište kod Šolte nešto manje, jednu i pol puta dvije i pol milje. Odmah sutradan na privezišta u Lori i Sjevernoj luci dolazi i treći pomorski konvoj.
Prema riječima načelnika Stožera za provedbu vježbe kapetana bojnog broda Marina Stošića, sigurnosne zone ni na koji način neće poremetiti uobičajeni život i plovidbu na moru, jer Sidrišta nisu na frekventnim plovnim područjima. Ilustracije radi, u isto vrijeme održava se i jedriličarsko natjecanje “Mala Mrduja” u klasi optimist, kaže načelnik.
- Važno je naglasiti kako će brodovlje Sjevernoatlantske vojne alijanse na sidrištima boraviti samo tri dana. Brodovi će otploviti na vježbu i više se neće vraćati.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić