U rujnu rođeno 700 djece

21_09_2007
U rujnu rođeno 700 djece

U zadnjih trideset dana rođeno je čak 683 djece, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ovo su ’plodovi’ božićnih i novogodišnjih veselica, zaključuje predstojnik Tadin.

Na Klinici za ženske bolesti i porode u Kliničkoj bolnici Split bilježe pravi baby boom. U posljednjih trideset dana, točnije od 20. kolovoza, rođeno je čak 683 djece, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kad je svijet ugledalo točno 617 novorođenčadi. Iako u rujnu specijalisti ginekologije uobičajeno porode najviše žena, "ovakvog" rujna se, ipak, ne sjećaju.
— Ovo su, da se tako izrazim, ’plodovi’ božićnih i novogodišnjih veselica, odnosno jedne opuštenije atmosfere u godini. Porast broja rođene djece čak 15 posto i nas je iznenadio. Svake godine, inače, broj rođene djece raste četiri do pet posto, što ide u prilog činjenici da se najveći natalitet bilježi upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji — kaže prof. dr. Ivica Tadin, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u splitskoj bolnici.

Pune ruke beba
U samo jednom danu na splitskoj je Ginekologiji rođeno čak 28 djece, što je jedan od rekorda, ističe naš sugovornik.
— Dežurni liječnici, koji nisu stali čitav dan i noć, kažu kako je vladala prava ludnica. U dežurnoj ekipi, inače, radi petero liječnika; troje specijalista ginekologije, jedan specijalizant i jedan specijalist neonatologije. U praktički nemogućim uvjetima oni su među 28 poroda uspjeli napraviti čak i pet carskih rezova — kaže šef Klinike kojoj, inače, gravitira pola milijuna žena, što iz naše županije, što iz susjedne Bosne i Hercegovine.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić