U Dom mladeži jos 10 milijuna

21_09_2007
U Dom mladeži jos 10 milijuna

Nitko ne zna koliko je uloženo u zgradu u zadnjih 30 godina, no u posljednje tri godine potrošeno je deset milijuna kuna, a u Banovini procjenjuju da je potrebno još toliko.

Grad Split i Ministarstvo kulture u nepune tri godine izdvojili su više od 10 milijuna kuna za uređenje i sanaciju zgrade Doma mladeži, što je tek polovica sredstava potrebnih da bi se zapušteni objekt nakon 28 godina priveo svrsi.

Kopanje dokumenata

Također, prema riječima Tamare Visković, članice Poglavarstva zadužene za kulturu, podatak o tome koliko se u posljednja tri desetljeća utrošilo na zapuštenu zgradu — nitko ne zna!
— Vjerujem da bi trebali biti utrošeni dani kopanja po dokumentaciji da bi itko danas ušao u sve troškove... Sigurno se radi o iznosu koji bi, da je utrošen planski i s jasnim ciljem i programom, bio dovoljan da zgradu odavno dovede u funkciju. Najveći gubitak za grad je što sve uloženo nije dovelo do cilja — upotrebljive zgrade — tvrdi Tamara Visković.
Prema podacima Službe za kulturu, samo ove godine su u proračunu osigurana dva milijuna kuna za nastavak uređenja Doma, a 1,3 milijuna kuna odobrilo je i Ministarstvo kulture.
— Teško je procijeniti koliko ćemo još morati izdvajati za konačnu sanaciju Doma, jer svota može bitno varirati o stanju pojedinih dijelova zgrade. Pokaže li se, na primjer, da postoji problem na nekom dijelu konstrukcije, to može dovesti do nepredviđenih radova koji nadmašuju cijenu uređenja istog prostora i za sto posto. No, kako je uređenje zgrade koncipirano kao projekt minimalnih intervencija, vjerujem da će oko deset milijuna kuna biti dovoljno da je završimo. Time bi zgrada bila sigurna i u potpunosti spremna za rad — zaključak je šefice splitske kulture.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić