Šporki stari grad

21_09_2007
Šporki stari grad

Kad oni polivači oko ponoća isproliju grad, sva govnež se ulije u Podrume. Sve di je pasić kakija, stranac hraknija - gre doli. Pa koleru ćemo dobit.

Split je uvatija broncu u nizu najurednijih turističkih gradova s naše bande Jadrana. Kaže Turistička zajednica da velikin koracima grabi naprid. Je grabi, ali kroz brabonjke i škovace. Nije mi jasno di je ti turistički komišjun gleda kad nan je da treće misto. U Pazar sigurno nije. Jer da je onuda proša, onda bi na tleju, po saližu i asfaltu, miljun posto uočija sloj stare rafe, prst šporkice koji se nikad uklonit neće. Pored toga bi vidija pantagane i golube kako se čupadu oko gnjilih ostataka pod bancima.
Da je pogleda gori, tek bi mu se onda zavrtilo: koncesionar "Hippos" iz svih se sila trudi da učini baš Pazar oku ugodnin kantunićen: s onin latenin zelenin bancima sa žutin tendama, i desecima kioska i nadogradnji, pa čadorima, definitivno je zaslužija čistu peticu. Za najoriginalniju čergu na Balkanu.

Cvića ni u priči
Skalat ćemo se niz Srebrena vrata. Di je cviće? Ovde je bija zamišljen jedan cvitni prolaz, a umisto rusula, prema Peristilu su metastazirali banci sa štracama i kineskin postolima. Carska pjaca je svoja priča. Kad oni polivači oko ponoća isproliju cili grad, mic po mic sva govnež dopre do tamo i onda se - ulije u Podrume. Sve di je pasić kakija, stranac hraknija, i sladoled zasladija - gre doli. Moš mislit kakva se lipota sliva niz one skale. Pa koleru ćemo dobit! Od onoga pustoga polivanja mala je vajda, jer niko ne prođe bruškinon pod ili kojin dezinficijenson, pa gadalina ostaje zalipljena. Dosta je vidit Get poslin ’pranja’, gori je nego prije. Kad prođe radno vrime, sve šta se baci ostane, a kante, one ritke (u Palači nema ni jedne!) prilivaju se na sve strane, pa kartušina i pasja govna kite kale. Al bi bilo nenormalno da imamo dva škovacina koji cili dan paze na čistoću centra, ka prije sto godin? Mali đir završit ćemo na novoj Rivi, Mediteranu kakav nikad nije bija. U dvadeset i prvon viku potaracana je pločama s kojih se ništa ne more oprat, koje ka magnet vuču fleke na se. I tamo su kante pridvečer kad ima najviše svita, pune, krcate škovacama. Govorin van: koleru ćemo uvatit!
Slobodna Dalmacija, Damir Šarac