Za garaže još 1300 eura

20_09_2007
Za garaže još 1300 eura

U predugovorima iz 2005. stajalo da je cijena kvadrata garažnog mjesta 453 eura, no iznenađenje je stiglo u obliku vijesti o promjeni propisa i poskupljenju od 10 tisuća kuna.

Stanovnici POS-ove Brodarice za parkirališna mjesta u garaži, prema traženju Agencije za promet nekretnina (APN), morat će nadoplatiti razliku koja po svakom mjestu iznosi 1300 eura.
Stanari su ogorčeni budući da se prema Zakonu o POS-u iz 2001. godine cijena kvadrata garažnog mjesta plaćala prema koeficijentu 0,50, što znači polovicu cijene kvadrata stana. Po toj računici, u predugovorima koje su potpisali 2005. godine, garažno mjesto bilo je 453,50 eura po kvadratu (polovica od 907 eura, koliko je cijena kvadrata stana).

Pravna bitka

No, 2004. godine na snagu je stupio novi Pravilnik minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova iz programa POS-a, prema kojem se parkirališno mjesto obračunava po koeficijentu 0,60, što iznosi tih dodatnih 1300 eura razlike.
Prema riječima stanara koji su željeli ostati anonimni, predstavnici APN-a su kupce koji su stanove platili u gotovini telefonom obavijestili da moraju nadoplatiti spomenutu razliku, i to bez ikakvog pisanog traga. Dio stanara je odbio platiti, dok su neki to učinili, ali i najavili pravnu bitku s APN-om, nakon što s njima potpišu ugovore o kupoprodaji stanova na Brodarici, kojima će postati njihovi vlasnici.
No, ostaje nejasno zbog čega se u predugovorima APN poziva na Zakon o POS-u iz 2001. godine kad su ih kupci potpisali 2005. godine, godinu dana nakon stupanja na snagu novog Pravilnika prema kojem se obračunava veći koeficijent.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Morić-Lulić