Voda neće poskupjeti

20_09_2007
Voda neće poskupjeti

Voda neće poskupjeti, zaključak je dugotrajne rasprave koju su gradski vijećnici danas vodili na temu Eko-projekta Kaštelanski zaljev koji se dijelom financira ekološkom naknadom.

Voda neće poskupjeti, zaključak je dugotrajne rasprave koju su gradski vijećnici danas vodili na temu Eko-projekta Kaštelanski zaljev koji se dijelom financira ekološkom naknadom koju građani i tvrtke plaćaju po kubiku potrošene vode još od 1998. godine.

Gradski su vijećnici danas odbili prijedlog Eko-agencije da se manjak novca za najskuplji regionalni projekt težak oko 230 milijuna eura nadoknadi povećanjem ekološke naknade koju građani plaćaju po potrošenom kubiku vode, i to sa 1,5 kuna na dvije kune.

Poskupljenje je trebalo stupiti na snagu 2008. Vijećnici su, međutim, prihvatili da Split sudjeluje u punjenju agencijskog fonda iz gradskog proračuna, i to zato što, objasnio je predsjednik Vijeća Željko Jerkov, bez Eko-projekta, koji je do sada ostvario 70 posto planiranog posla, splitske plaže ne bi mogle dobiti plave zastavice koje potvrđuju čistoću mora niti bi Split mogao sanjati da postane turistički grad.

Osim toga, gradnjom kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava bitno je povećana kvaliteta života građana Splita, Kaštela, Solina i Trgoira, gradova obuhvaćenih Eko-projektom.

Prema finacijskom planu Agencije koji je danas prihvatio i Grad Split, 141,51 milijun eura bespovratno daje državni proračun, 35,31 milijun eura bespovratno daju Hrvatske vode, 68,88 milijuna eura prikupi se od ekološke naknade koju daju gradovi Split, Solin, Kaštela i Trogir razmjerno broju stanovnika, a 21,76 milijuna eura priskrbit će se iz drugih izvora.

Manjak novca nastao je zbog smanjenja potrošnje vode, i to mahom velikih tvrtki, pa se fond Agencije ne puni željenom brzinom, zbog čega su rokovi dovršetka Eko-projekta planirani za 2010. godinu došli u pitanje.

Vijećnici su danas prihvatili i polugodišnje izvješće proračuna koje je podnio Jurica Jurišić, član Poglavarstva zadužen za financije.

- Split je solventan, imamo novca za sve planirane projekte - zaključio je Jurišić. Grad je uprihodio 324,5 milijuna kuna u šest mjeseci, a potrošio 351 milijun. Razlika je namaknuta viškom iz prethodne godine.
Jutarnji list, Duška Čolović