Građevinske dozvole u Banovini

20_09_2007
Građevinske dozvole u Banovini

Od prvoga dana sljedeće godine, prema riječima Branka Poljanića, dozvole za gradnju tražit će se u Banovini, a ne kako je do sada bila praksa, u Državnoj upravi. Gradonačelnik Kuret najavio ponovno <strong>osnivanje</strong> urbanističkog zavoda.

Od prvoga dana sljedeće godine, prema riječima Branka Poljanića, poglavara za urbanizam, Splićani će dozvole za gradnju tražiti u Banovini, a ne, kako je do sada bila praksa, u Državnoj upravi.
Prema novom Zakonu o prostornom planiranju, u listopadu ove godine priprema se preustroj Gradske uprave, te formiranje novog odjela koji će se baviti izdavanjem građevinskih i lokacijskih dozvola.

Regionalni zavod
— Grad se intenzivno priprema za preuzimanje dokumentacije i arhive iz splitsko-dalmatinskog ureda Državne uprave kako bi od početka iduće godine mogao samostalno početi izdavati dozvole. Također, već smo počeli raditi novi raspored prostorija u Banovini — kazao je Poljanić, dodajući kako će Grad prema novom zakonu uzeti na platnu listu i 25 zaposlenika Državne uprave koji su do sada radili na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola.
Poljanić i gradonačelnik Ivan Kuret najavili su skoro osnivanje zavoda za urbanizam, institucije koja bi se ubuduće trebala samostalno baviti donošenjem novih urbanističkih planova.
— Novim zakonom Splitu se konačno otvara mogućnost osnivanja zavoda za urbanizam, koji do sada, unatoč spekulacijama, nismo mogli imati. Učinit ćemo sve da dobijemo kvalitetan zavod koji je ovom gradu i te kako potreban — zaključio je šef splitskih urbanista.
Gradonačelnik Kuret ostavio je mogućnost i da se novi zavod u budućnosti osim Splitom bavi cijelim područjem od Trogira do Omiša.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić