Novi zavod bez politike

18_09_2007
Novi zavod bez politike

Današne stanje u urbanizmu je prestrašno. Potreban nam je zavod neovisan o treperenjima politike, zavod s autoritetom i ovlastima, kaže akademik Dinko Kovačić.

Sigurno ste čuli žalopojku da su sva zla splitskog urbanizma nastala jer je uništen urbanistički zavod. Od 1. listopada na snagu stupa novi Zakon o prostornom uređenju koji omogućuje gradovima da osnuju zavode za urbanizam.
Treba li nam novi zavod i tko bi mu među splitskim stručnjacima mogao biti na čelu, pitali smo struku. Naši sugovornici iz arhitektonskih i urbanističkih krugova podržali su ideju osnivanja zavoda, ali samo uz uvjet da bude neovisan o političko-profiterskim utjecajima. Ipak, ne očekuju da bi se to moglo uskoro dogoditi.

Pošteni i stručni
Akademik Dinko Kovačić smatra da je gradu prijeko potreban novi urbanistički zavod.
— Današnja situacija s urbanizmom je prestrašna. Potreban nam je zavod koji neće biti ovisan o treperenjima politike. Urbanizam je proces, a zavod bi morao imati autoritet i ovlasti da osigura kontinuitet u kojem će se neke važne stvari dogoditi. A ne da ostanu nedovršene kao u Splitu 3.
Mislim da na čelu zavoda mora biti netko tko je pošten i stručan. Smatram da je to Dražen Pejković — tvrdi Kovačić.

Velika moć
Arhitekt Vjekoslav Ivanišević misli da je bivši urbanistički zavod imao dobrih i loših strana te da je propao zato što je imao preveliku moć koja je izazvala zavist.
— Kako osmisliti zavod koji neće ponavljati pogreške prethodnika? Ima jako malo ljudi koji su stekli urbanističku praksu koja se ne uči na fakultetima. Ako ostanu isti ljudi, a samo se promijeni organizacija, neće biti dobro. Treba nam institucija gradskog urbanista koji ima velike ovlasti, ali i odgovornost.
Pokušao sam u devedesetima uvesti promjene koje će tomu voditi, ali nije bilo interesa — tvrdi Ivanišević, koji nije htio otkriti koga bi stavio na čelo budućeg zavoda.
Arhitekt Ante Kuzmanić smatra da se politika neće lako odreći utjecaja na urbanizam.
— Zavod koji bi crtao što politika kaže ne treba nam. Ne bih navodio imena, ali mislim da na čelo zavoda mora doći netko tko nije radio u Urbanističkom zavodu Dalmacije — smatra Kuzmanić.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić