Kvadrat skloništa tri eura

17_09_2007
Kvadrat skloništa tri eura

Grad je već naručio izradu kompletnog troškovnika za sanaciju i uređenje dijela gradskih skloništa kako bi se u budućnosti ipak mogli dati u zakup.

Prema podacima Službe za upravljanje gradskom imovinom, u protekle četiri godine od 118 skloništa na području Splita, u zakup su dana 52, i to po simboličnoj cijeni od tri eura po metru četvornom.
— Molbe za zakup tih prostora uglavnom traže udruge ili sportska društva, no problem je što je veliki broj skloništa tijekom i poslije rata devastiran te su sada naprosto neiskoristivi. Državni inspektorat je nedavno napravio inspekcijski nadzor svih prostora, i odredio da kao vlasnici uredimo ventilacijske sustave i sustave zatvaranja skloništa, što je neophodno da ih stavimo u funkciju — tvrdi Slavica Radić, članica Poglavarstva zadužena za gradsku imovinu.

Nema zanimanja

Prema njezinim riječima, Grad je već naručio izradu kompletnog troškovnika za sanaciju i uređenje dijela gradskih skloništa kako bi se u budućnosti ipak mogli dati u zakup.
Problem sa skloništima je što takvi prostori nisu pogodni za sve vrste djelatnosti pa nema velikog interesa za korištenje.
- Ni njihov položaj ne odgovara svim zainteresiranim jer se u velikoj većini slučajeva radi o podrumskim prostorijama. Također, prema Pravilniku o uvjetima po kojima se u miru takva skloništa mogu davati u zakup, korisnici moraju u svakom trenutku biti spremni napustiti skloništa i osposobiti ih za primarnu funkciju i zbrinjavanje velikog broja ljudi — tumači Slavica Radić, dodajući kako se trenutačno od ukupno 19.544 metra četvorna takva prostora koristi tek nešto više od polovice raspoloživih kvadrata.
— Grad od zakupa tih prostora i nema velike koristi jer se ipak radi o simboličnim iznosima koji se uprihode od iznajmljivanja — zaključila je čuvarica gradske imovine.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić