SFF start

16_09_2007
SFF start

Neće biti više zakuski, ali će biti dobrih <strong>filmova</strong> koje ćete kasnije teško uhvatiti u videotekama i na televiziji, pa je šteta ne provjeriti što nam je to ove godine spremila ekipa Split film festivala.&#160; Festival je službeno otvoren projekcijom tajlandskog filma Syndroms and a Century.

Splitski fimoljupci i njihovi gosti okupili su se u ljetnom kinu Bačvice na svečanom otvaranju dvanaestog po redu Split film festivala.

Bez previše pompe, uz kratke pozdravne govore voditelja programa te ravnatelja Festivala, Branka Karabatića, koji nije propustio primjetiti kako se situacija za kino Bačvice naglo poboljšala u odnosu na srijedu, kada je bilo svega 5-6 posjetitelja na posljednoj ovosezonskoj regularnoj predstavi, Festival je, projekcijom tajlandskog filma Syndroms and a Century, službeno otvoren.

Pozdravni govor ravnatelja Festivala, Branka Karabatića

Početna ideja filma je bila ispričati priču o roditeljima autora Apichatpong Weerasethakula, liječnicima, no kako je snimanje odmicalo, film se pretvorio u potragu za sjećanjima i osjećajima te istraživanje ljudskih transformacija.

Gledalište puno ispunjenije, nego na posljednjoj regularnoj predstavi

Film je podijeljen u dvije cjeline - među njima je 40 godina, odvijaju se u različitim gradovima, no počinju istim dijalozima i prate iste likove. Ima nešto humora u svakodnevnim životnim situacijama, ali i sjete. Scene se uglavnom odigravaju u bolnici, a protagonisti su liječnici i pacijenti, uz tek poneki 'izlet' u grad ili prirodu.

Festival je otvoren projekcijom tajlandskog filma

Nakon 105 minuta filma, uslijedila je zakuska, na kojoj su se oduševljeni posjetitelji uz urbane ritmove bacili na dalmatinsku spizu – srdele, plodove mora…

Neće biti više zakuski, ali će biti dobrih filmova koje ćete kasnije teško uhvatiti u videotekama i na televiziji, pa je šteta ne provjeriti što nam je to ove godine spremila ekipa Split film festivala.

napisala: KMaja
foto: Zoran Vinčić - Zvina