Duge bolničke liste

13_09_2007
Duge bolničke liste

Kronični nedostatak liječnika specijalista koji rade na ovom odjelu trebao bi riješiti dolazak dva specijalizanta. U tijeku je i nabavka još jednog ultrazvučnog uređaja.

Liste čekanja u Kliničkoj bolnici Split nisu ništa kraće, unatoč novim propisima prema kojima specijalistički pregled pacijentu treba omogućiti u roku od 30 dana. O tome najbolje svjedoči činjenica da se za pregled štitnjače na Odjelu za nuklearnu medicinu na Firulama građani moraju upisati godinu dana unaprijed. Drugim riječima, prvi slobodan termin za ovaj pregled je u rujnu 2008. godine!
— Nas liječnika ostalo je samo petero, a broj pacijenata se udvostručio. Od bolesti štitnjače pati sve više ljudi jer se ona javlja kao posljedica stresa i užurbane svakodnevice. Posljednjih nekoliko godina dolazi nam i sve više dvadesetogodišnjaka. Kroz Odjel nam dnevno prođe više od 100 ljudi; što kroz ambulantu za pregled, što za punkciju ili ultrazvuk - pojašnjava dr. Darijo Radović, voditelj Odjela za nuklearnu medicinu.
Kronični nedostatak liječnika specijalista koji rade na ovom odjelu trebao bi riješiti dolazak dva specijalizanta. Osim toga, u tijeku je i nabavka još jednog ultrazvučnog uređaja koji će smanjiti gužve na Nuklearnoj.
— Ako procijenimo da je slučaj hitan, onda čovjek manje čeka. Ako mu nalaz krvi nije dobar, odnosno u granicama normale, u roku od 15 dana pregledat će ga liječnik kojeg, naravno, ne može birati. Na ultrazvuk će, pak, čekati dva mjeseca - pojašnjava Radović.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić