"Amerigo Vespucci" u Splitu

10_09_2007
"Amerigo Vespucci" u Splitu

U splitsku Gradsku luku u četverodnevni je posjet uplovio školski jedrenjak talijanske ratne <strong>mornarice</strong> "Amerigo Vespucci". Brod je izgrađen 1930. godine u Napulju po uzoru na slične jedrenjake koji su plovili u drugoj polovici 18. stoljeća. Opslužuje ga 270 članova posade.

U splitsku Gradsku luku u četverodnevni je posjet uplovio školski jedrenjak talijanske ratne mornarice "Amerigo Vespucci".

Brod, ponos talijanske mornarice, izgrađen je 1930. godine u Napulju po uzoru na slične jedrenjake koji su svjetskim morima plovili u drugoj polovici 18. stoljeća. Dug je 101 metar, širok 15,5, a opslužuje ga 270 članova posade. Tri jarbola visoka su 43, 50 i 54 metra, a nose 26 jedara, ukupne površine 2824 četvorna metra. Uz pogon strojevima može postići brzinu do 10 nautičkih milja.

Privezan je uz Gat sv. Petra, a za posjet građana bit će otvoren 10. i 11. rujna. Posjet "Ameriga Vespuccija" Splitu iznova svjedoči o čvrstoj vezi Italije i Hrvatske te njihovih dviju mornarica, izvijestili su iz talijanskog veleposlanstva.

O aktivnostima tijekom posjeta i ulozi jedrenjaka kao veleposlanika UNICEF-a novinare će se izvijestiti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, također sutra, na prigodnoj će svečanosti koja će se održati na jedrenjaku, bivšem načelniku Glavnog stožera Hrvatske ratne mornarice (HRM) admiralu Zdravku Kardumu uručiti medalju kojom ga je odlikovao talijanski predsjednik za njegov doprinos na području sigurnosti plovidbe i zaštite Jadranskog mora.

Predviđen je i susret zapovjednika kapetana bojnog broda Massima Vianella s gradskim i županijskim vlastima.

Sutra u večernjim satima zapovjednik broda organizirat će i svečani prijam za predstavnike gradova Splita, Zagreba, Rijeke, Zadra, Šibenika i Dubrovnika te zajednica Talijana iz tih gradova i udruga, Sveučilišta i HRM-a.

U sklopu posjeta talijanskoga školskog jedrenjaka, u Dioklecijanovoj palači, u organizaciji talijanske regije Marche, Grada Splita i talijanskog konzulata, u srijedu će se održati i koncert Trija Seneca uz slobodan ulaz.

Najavljeno je i više sportskih susreta pripadnika talijanske i hrvatske mornarice.

Posljednjega dana boravka, 13. rujna, na brod će se ukrcati i predstavnici oružanih snaga Hrvatske, Austrije i Mađarske koji će sudjelovati u komemoraciji u znak sjećanja na sve poginule u ratu i u miru, na mjestu na kojemu se odvijala pomorska bitka 20. srpnja 1866.
Jutarnji list