Zbog Lore i noćna smjena

08_09_2007
Zbog Lore i noćna smjena

Rok za dovršetak dvorane, 31. prosinca 2008. godine, uistinu je prekratak. Ja, međutim, mogu jamčiti da će dvorana biti gotova na vrijeme, rekao je direktor Sportskog grada Vice Dodig.

Bit će potrebno raditi i noćnu smjenu, ali rok od 14 mjeseci za dovršetak dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine ćemo ispoštovati, izjavio je danas za Jutarnji Vice Dodig, direktor tvrtke Sportski grad koja radi dvoranu u Lori vrijednu 35 milijuna eura. Konstruktorovi bageri, buldožeri, kamioni i 40-ak radnika danas su premještali instalacije, pripremali novi ulaz u Brodogradilište te teren za gradnju dvorane.

- Rok za dovršetak dvorane, 31. studenoga 2008. godine, uistinu je prekratak. Za takav zahvat bilo bi potrebno dvije godine. Ja, međutim, na temelju iskustva koje imamo u postizanju kratkih rokova mogu jamčiti da će dvorana biti gotova na vrijeme - rekao je direktor Vice Dodig te dodao da će do 2010. biti završen i toranj visok 25 metara u kojem će biti hotel s 200-tinjak soba, kongresni centar, restorani te poslovni sadržaji, a na vrhu tornja bit će vidikovac. Vrijednost cijelog komleksa s dvoranom je 147 milijuna eura.

Sportski grad financirat će gradnju dvorane i komercijalnih sadržaja, upravljati radom, održavati dvoranu i prateće objekte te snositi sve režijske i troškove korištenja 30 godina. Ta će tvrtka ishoditi i sve potrebne dozvole, od građevinske do uporabne. Nakon 30 godina zemljište sa sportsko-poslovnim komleksom postaje vlasništvo Grada.

Prema sporazumu hrvatske Vlade i Grada Splita, godišnju zakupninu u iznosu od 4,926.439,85 eura podmirivat će po pola državni i gradski proračun. Grad Split 348 će mjeseci mjesečno izdvajati 205.268 eura za najam dvorane koju će moći koristiti jednom tjedno, ali će to biti jedina novčana naknada koju će Sportski grad dobivati za sve radove, nabave i usluge koje će ukupno, tijekom 30 godina, Konzorcij koštati 395,5 milijuna eura.

U Gradu tvrde da proračun neće biti osiromašen najamninom jer će se ona pokriti od komunalnih doprinosa, poreza i prireza uprihođenih od radova na komleksu u kojem će posao dobiti oko 1000 građana.
Jutarnji list, Duška Čolović