Pronađen fado

08_09_2007
Pronađen fado

Melankolični zvukovi portugalskih napjeva odjekivali su Peristilom, dok je <strong>opčinjena</strong> publika slušala pjesme na, većini nepoznatom, jeziku. Bend se, skupa sa pjevačicom, preselio među publiku, nasred carskog trga, što je publiku u potpunosti oduševilo.

Carski je trg bio pretijesan za sve one koji su željeli čuti i osjetiti dašak svježine na hrvatskoj estradi - sve su sjedalice bile popunjene, publika je bez ustručavanja zasjela i po stepenicama, a najhrabriji su se čak popeli na skelu za rasvjetu - Jelena Radan u potrazi za fadom ponovno je očarala splitsku publiku.

Čak i konobari na usluzi

Melankolični zvukovi portugalskih napjeva odjekivali su Peristilom, dok je opčinjena publika slušala pjesme na, većini nepoznatom, jeziku. Ipak, glazba ruši sve barijere, te je dočarala priče o siromašnoj četvrti Lisabona, kletvi što progoni zaljubljeni par, starom galebu dok prati mornara koji se nikada neće vratiti ženi i mnoge druge.
Jelena je sa publikom komunicirala na hrvatskom i portugalskom jeziku, objašnjavajući pozadinu i priču pojedine pjesme.

Oduševljenje ambijentom i glazbom

Minimalističkom scenografijom, kojom je dominirala starinska lampa, i tamnom odjećom, izvođači su maksimalno udaljili pozornost sa svoje pojave i prebacili je na samu glazbu. Ovaj su put Jelenu pratila četiri glazbenika: dva gitarista, perkusionist te basist, nenametljivo podvlačeći akcente Jeleninog snažnog vokala.

Tedi Spalato se, zbog ranije dogovorenih obveza, nije mogao pridružiti izvođačima na Peristilu, ali se zato splitskoj publici predstavio mandolinist Mario Bavčević, te u dvjema pjesmama demonstrirao kako zvuči fado uz zvuke mandoline.

Fado uz zvuke mandoline

Posljednja izvedena skladba na koncertu bila je pjesma jedne od najvećih diva fada, Amalie Rodrigues. Zatim je uslijedio neobičan bis.

  Koncert je završen u oduševljenoj publici

Nakon jedne otpjevane pjesme i uručivanja cvijeća, bend se skupa sa pjevačicom preselio među publiku, nasred carskog trga, te je, među sjedalicama i bez ikakvog razglasa izveden posljednji glazbeni broj večeri, što je publiku u potpunosti oduševilo. Nisu se, za razliku od većine koncerata, trošili dlanovi, već se elegantno pucketalo prstima.

Svi oni koji žale što su propustili priliku poslušati ovaj uistinu vanserijski koncert, imati će priliku doživjeti ga u privatnosti svoga doma jer je zabilježen kamerama, te će izaći na DVD-u.

napisala: KMaja
foto: SIvan