70.000 tona šuta na Karepovac

07_09_2007
70.000 tona šuta na Karepovac

Količina otpada iz Lore bi se mogla ukrcati na naftni tanker dužine 180 i širine 40 metara. Problem je što će tu biti azbestnog salonita koji je vrlo opasan za zdravlje.

Izjava gradonačelnika Ivana Kureta kako će se građevinski otpad koji će nastati čišćenjem terena između Lore i brodogradilišta, privremeno deponirati na Karepovac privukla je pažnju splitske javnosti. Riječ je o gotovo 70 tisuća tona otpadnog materijala koji će završiti na prekapacitiranom gradskom odlagalištu, a ilustracije radi, toliko otpada bi se moglo ukrcati na naftni tanker dužine 180 i širine 40 metara. Važno je naglasiti da odluku o privremenom odlaganju mogu donijeti isključivo nadležna tijela Splitsko-dalmatinske županije.

Poljanić bez odgovora

Ljiljana Prebanda, predsjednica ekološke udruge “Sunce”, na predstavljanju izmjena GUP-a o tom je problemu javno upozorila Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam.
— Gospodin Poljanić je izbjegao dati bilo kakav odgovor. Međutim, netko je zaboravio da će rušenjem zgrade pjeskare u brodogradilištu te starih zgrada u Lori nastati 200 tisuća kubičnih metara građevinskog otpada (70 tisuća tona, op. a.). Problematično je to što će tu biti azbestnog salonita koji je, kao što je poznato, vrlo opasan za građane. Da situacija bude gora, gradonačelnik Ivan Kuret je potpisao ugovor kojim je utvrđeno da se taj otpadni materijal deponira na Karepovcu na kojem se već dvije godine ne odlaže građevinski otpad — kaže nam Prebanda koja nije krila ogorčenje takvim potezom Gradskog poglavarstva. Prebanda navodi kako je splitski poteštat istaknuo kako će građevinski otpad iz Lore postati pokrov odlagališta na Karepovcu.
— To je nedopustivo. Karepovac je već prenatrpan i zabranjeno je odlaganje građevinskog otpada, a sada će se tamo iskrcati otpad opasan za zdravlje građana. Čitava će se situacija dodatno opteretiti — upozorava predsjednica "Sunca".
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić