Žnjanu određene i biljke

05_09_2007
Žnjanu određene i biljke

Sadnja autohtonog bilja određena je ne samo na javnim površinama, nego i u privatnim vrtovima, kao i visina ograde.

Posljednji detaljni plan koji se odnosi na najatraktivniji nepotrošeni prostor u Splitu, Žnjanski plato i predio Pazdigrad, uputio je Grad Split na javni uvid koji će trajati od 10. rujna do 10. listopada u Banovini, zgradi gradske uprave.

Na ukupnoj površini od 53.296 četvornih metara plan zabranjuje gradnju bilo kakvog proizvodnog sadržaja, propisuje uklanjanje građevina koje se ne mogu uklopiti u propisanu stambeno-turističku namjenu, a niti jedna čestica nije namijenjena isključivo stanovanju.

Na predjelu omeđenom planiranim nastavkom Bračke ulice na sjeveru, Putom Žnjana na jugu, novoplaniranom cestom uz potok Radoševac na zapadu, a na istoku česticama koje vode otprilike od Žnjanskih blizanaca prema jugu može se podići najviše 39.972 četvorna metra novogradnje iznad zemlje.

Od ukupno dopuštene gradnje na 30 čestica podići će se 35.521 četvorni metar namijenjen stanovanju i turizmu, dvije su parcele rezervirane za hotele ukupne površine 4034 četvornih metara, tri su parcele za trafostanice ukupne površine 72 četvorna metra, a za zelene je površine osigurano četiri čestice ukupne površine 5410 četvornih metara. Prometnicama i parkiralištima na deset je čestica osigurano 8123 četvorna metra.

Na samo tri čestice, od kojih je jedna hotelska, dopušteno je podići tri kata i nadgrađe, a na preostalim je česticama moguće podići najviše dva kata s nadgrađem.

Plan detaljno propisuje pravila izvođenja i oblikovanja novogradnje, što bi trebalo obuzdati maštoviti urbanistički nered i onemogućiti gradnju alpskog stila u srcu Dalmacije. DPU propisuje da krovovi mogu biti kosi ili ravni, ali i da sve krovne plohe kosih krovova moraju imati isti nagib.

DPU propisuje sadnju autohtonog bilja ne samo na javnim površinama, nego i u vrtovima i okućnicama privatnih vlasnika, visinu ogradnog zida i druge detalje.
Jutarnji list, Duška Čolović