U Lori najveći toranj

05_09_2007
U Lori najveći toranj

U golemom kompleksu bit će i najveća poslovno-ugostiteljska zgrada u Hrvatskoj, visoka 100 metara, ispod čega će biti i najveća podzemna garaža u zemlji za čak 1500 automobila.

Nakon iscrpljujućih dvomjesečnih pregovora, splitski gradonačelnik Ivan Kuret i Vice Dodig, direktor tvrtke “Sportski grad”, konačno su u utorak potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projekt sportsko-poslovnoga kompleksa u Lori.

Čak 400 milijuna eura
Tvrtka "Sportski grad", koja je u vlasništvu hrvatskog konzorcija tvrtki "Konstruktor inženjering", "Dalekovod" i "IGH", prema ugovoru ima obvezu financirati izgradnju, izgraditi dvoranu za 12.500 gledatelja i komercijalne prostore, ishoditi sve potrebne dozvole te upravljati i održavati čitavi kompleks sljedećih 30 godina, nakon čega će ga predati u vlasništvo Gradu Splitu. Ukupna vrijednost investicije je 147 milijuna eura, a ukupna vrijednost projekta tijekom 30 godina je 400 milijuna eura.
Grad će, pak, u međuvremenu izgrađenu dvoranu koristiti 52 dana u godini, za što će plaćati mjesečnu zakupninu sljedećih 29 godina u iznosu od oko 205 tisuća eura, odnosno ukupno 71,3 milijuna eura.
Zanimljivo, u golemom sportsko-poslovnom kompleksu, koji će svojom površinom od 130 tisuća kvadrata biti veći i od Dioklecijanove palače, prema idejnom projektu zagrebačkog arhitektonskog studija "3LHD", smjestit će se i najveća poslovna zgrada u Hrvatskoj, ukupne površine 60 tisuća četvornih metara. Ona će biti ujedno i najviša građevina u Splitu s 25 katova, čiji će toranj dosezati čak 100 metara.

Kratki rokovi
Također, izgradnjom kompleksa Split će se moći podičiti i najvećom podzemnom garažom u zemlji na osam katova, koja će moći primiti više od 1500 automobila.
— Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo realizirali prvi ugovor o JPP-u u gradu Splitu, koji je ujedno i najveći te najvrjedniji takve vrste u Hrvatskoj. Ugovor je poseban i zbog uvjeta u kojima se pregovaralo, ali i zbog kratkih rokova koji su nam predstavljali problem u čitavom procesu. No, to je sada iza nas i projekt ćemo zasigurno privesti kraju — zaključio gradonačelnik Kuret.
Rok za dovršetak sportske dvorane za 12.500 gledatelja, koja će se prostirati na 23 tisuće četvornih metara, jest 30. prosinca 2008. godine, kako bi Split spremno dočekao početak Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce. Rok za izgradnju komercijalnog dijela kompleksa, ukupne površine 60 tisuća četvornih metara, jest dvije godine kasnije, 15. prosinca 2010. godine.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić