Treći natječaj za Matejušku

03_09_2007
Treći natječaj za Matejušku

Ponuđači su imali samo uvjetna pisma namjere banke o davanju jamstva za dobro izvođenje radova, a bankovna pisma namjere moraju biti bezuvjetna.

Grad Split raspisat će i treći natječaj za izvođača radova na uređenju posljednje ribarske lučice u Splitu, legendarne Matejuške.

Nakon što je poništen prvi natječaj na kojem je posao dobila splitska tvrtka Cestar koja je za uređenje Matejuške tražila 6,5 milijuna kuna, na posljednjoj sjednici Poglavarstva poništen je i drugi natječaj jer ponude nisu bile valjane.

Ponuđači su, naime, imali samo uvjetna pisma namjere banke o davanju jamstva za dobro izvođenje radova, dok prema mišljenju Državne komisije bankovna pisma namjere moraju biti bezuvjetna. Na poništenom je natječaju inače postignuta niža cijena radova, 5,9 milijuna kuna, koju je dao Pomgrad.

Prvi je natječaj poništila također Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave zbog, po njenom mišljenju, diskriminirajućih uvjeta natječaja.

Grad je u prvom natječaju postavio uvjet da ponuđači od radova na obalnoj i podmorskoj gradnji imaju prihod od 20 milijuna kuna u posljednje tri godine. Ponovno raspisivanje natječaja neće ugroziti rok dovršetka uređenja Matejuške, svibanj 2008., rekao je Ronald Rejo, član Poglavarstva zadužen za komunalu.

Podsjetimo, Matejuška će se urediti prema projektu Ede Šegvića iz 2001. godine, a Grad je već ishodio građevinsku dozvolu. Sanirat će se konstrukcija velikog mula koji ostaje u funkciji lukobrana, obnovit će se pojas žala između velikog i malog mula, a mali mul će služiti za privremeni privez brodica.

U lučici će ostati istezalište brodova i do njega jedini sačuvani izvorni dio akvatorija stare gradske luke, a prema vrhu mula s vanjske strane planira se proširenje koje će se popločati kamenom. - I urušeni plato popločat će se kamenom, a u kamen će se urezati imena starih ribarskh obitelji, dvadesetak prezimena, kaže Edo Šegvić.
Jutarnji list, Duška Čolović