Kinima prijeti zatvaranje

03_09_2007
Kinima prijeti zatvaranje

Dok kina Karaman i Marjan spašavaju konzervatori, preostale dvije najperspektivnije dvorane, Tesla i Centrala, mogle bi se naći na tržištu.

Potkraj rujna na splitskom predjelu Brodarica bit će otvoren trgovački centar Joker, unutar kojeg će se naći i multipleks kinematograf s pet dvorana. Budući da u Splitu nijedno novo kino nije otvoreno punih 30 godina, to je svakako dobra vijest. Ali ta vijest krije i opasnost: otvaranjem multipleksa postaje neizvjesna budućnost starih gradskih kinematografa u središtu grada, od kojih su dva u funkciji još od 1907.

Od kinematografa u centru, najveću povijesnu važnost ima kino Karaman, koje je na mjestu nekadašnje gimnastičke dvorane godine 1907. utemeljio pionir hrvatskog filma, snimatelj i kinoamater Josip Bepo Karaman. Premda je mijenjalo imena, kino je od osnutka na istome mjestu i u istoj funkciji, a već je nekoliko godina i dio mreže EuropaCinemas koja dobiva potporu EU.

Splitski konzervatorski zavod stavio je funkciju zgrade u zaštitu pa prenamjena nije moguća. Međutim, tvrde stručnjaci, time bitka za to kino nije dobivena. Postoji opasnost da eventualni budući vlasnik ugasi kino i čeka “bolja” vremena da unosnije unovči prostor.

Drugo historijsko kino je Marjan, na čeonoj strani potkovičastoga kompleksa Prokurativa. Kino je također u funkciji od 1907., kad ga je osnovao poduzetnik Miotto, a u to je doba, za razliku od narodnjačkoga Karamanova kina, Miottovo imalo talijanašku programsku orijentaciju. Poslije je nosilo i ime Edison Teatar. Kino je u zgradi koju je sagradio Antonio Bajamonti.

Za razliku od Karamana, konzervatori nisu zaštitili Marjan. No kako nam navode izvori iz konzervatorskih službi, postoji inicijativa da se propiše obvezna društvena funkcija za cijelo središnje krilo Prokurativa.

U filmskoj struci, međutim, postoji dvojba oko perspektive kina Marjan koje je za sadašnje kinostandarde preusko i bez uvjeta. I dok ova kina spašavaju konzervatori, neizvjesna je sudbina preostale dvije najperspektivnije dvorane, Tesle i Centrala. Ne bude li pritiska javnosti ili intervencije Grada, one bi se mogle naći na tržištu. Tako bi se u Splitu moglo dogoditi što i u Zagrebu.
Jutarnji list, Jurica Pavičić