Blanka prvakinja svijeta

02_09_2007
Blanka prvakinja svijeta

Japanska Osaka ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti hrvatskog sporta. Blanka Vlašić je svjetska prvakinja u skoku uvis! Zlato je osigurala preskočivši 203 cm isprve, a potvrdila s <strong>205</strong> cm u trećem pokušaju.

Japanska Osaka ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti hrvatskog sporta. Blanka Vlašić je svjetska prvakinja u skoku uvis! Zlato je osigurala preskočivši 203 cm isprve, a potvrdila s 205 cm u trećem pokušaju. Napala je i svjetski rekord, ali nije uspjela preskočiti 210 cm.

Drugo mjesto je zauzela Talijanka Antonietta Di Martino, koja je nakratko preuzela vodstvo s 200 cm u prvom pokušaju, dok je treća Ruskinja Ana Čičerova. Obje su u drugom pokušaju preskočile 203 i potom tri puta rušile letvicu na 205 cm. Vrijedi istaći da je svjetska prvakinja skakala s crnom trakom na dresu u znak pijeteta prema tragično stradalim vatrogascima na Kornatima.

Svih 16 djevojaka svladalo je početnu visinu od 185 cm. Njih 14 je to uspjelo u prvom pokušaju, samo su Rumunjka Miruna Mataoanu i Di Martino morale na popravni ispit.

Preko 190 cm je 12 skakačica išlo u prvom pokušaju, europska prvakinja, Belgijanka Tia Hellebaut i Amerikanka Amy Acuff iz druge, a Levern Spencer iz Sv. Lucije i Čehinja Barbora Lalakova tek u trećem pokušaju. Ipak, svih 16 finalistica je došlo do visine koju su svladale u kvalifikacijama, visine od 194 cm.

Tom je izazovu u prvom pokušaju odgovorilo 10 djevojaka. Ruskinja Jekaterina Savčenko uspjela je u drugom pokušaju. Acuff je u trećem pokušaju izborila nastavak natjecanja, a Hellebaut je otpala, kao i Lalakova, Mataoanu i Spencer.

Na 197 cm situacija se počela raščišćavati pred konačan rasplet. Ni to nije bio problem za one najbolje - Vlašić, Slesarenko, Čičerovu, isprve su to svladale još Di Martino i Savčenko, koje su imale po jedan neuspješan pokušaj na nižim visinama.

Na 197 su prvi put rušile Šveđanke Kajsa Berqvist i Emma Green, Španjolka Ruth Beitia, Ukrajinka Vita Palamar, Francuskinja Melanie Skotnik i Marina Aitova iz Kazahstana, te Acuff, koja je imala problema i na nižim visinama. Beitia je uspjela u drugom pokušaju, Skotnik, Acuff, Aitova su otpale, kao i - braniteljica naslova Kajsa Berqvist.

Ostalo je šest najboljih, koje su napale visinu od dva metra. Di Martino je to jedina uspjela u prvom pokušaju i preuzela vodstvo. Vlašić je i dalje pratila Ruskinje Slesarenko i Čičerovu, skočila je u drugom pokušaju i s njima dijelila drugo mjesto. Pridružila im se u trećem pokušaju i treća Ruskinja, Savčenko. Španjolka Beitia je otpala.

Tako se došlo do 203 cm, visine za koju se i pretpostavljalo da će odlučivati o raspodjeli odličja. I tu je Blanka Vlašić u prvom pokušaju išla preko letvice, dok su joj se Di Martino i Čičerova pridružile u drugom pokušaju. Otpale su Slesarenko i Savčenko i ostale na 4. i 5. mjestu. Uslijedio je već opisani rasplet i suze radosnice mlade Splićanke, nove prvakinje svijeta! Još je čeka 20 godina star svjetski rekord Bugarke Stefke Kostadinove...
Radio Dalmacija