Pobjeda razuma

01_09_2007
Pobjeda razuma

Gradonačelnik Kuret i urbanist Poljanić jučer su demantirali sami sebe i odbacili mogućnost izgradnje vila na južnim padinama Marjana.

Iako je prije samo mjesec dana gradonačelnik Ivan Kuret potvrdio kako gradska vlast razmišlja o novim izmjenama Generalnog urbanističkog plana koje će dopustiti gradnju "urbanih vila" na dosad zaštićenom atraktivnom području južno od Meštrovićeva šetališta na Marjanu, čini se da su gradski oci ipak odustali od daljnje betonizacije splitske park-šume!
Naime, gradonačelnik Kuret i Branko Poljanić, prvi gradski urbanist, jučer su, demantiravši sami sebe, odbacili mogućnost izgradnje nekoliko vila na potezu od Meštrovićeva kašteleta na zapadu i kuće Tresić-Pavičić na istoku, što je neslužbeno trebalo poslužiti kao test za prenamjenu dugačkoga pojasa iznad Meštrovićeva šetališta iz zelene u stambenu zonu.
— GUP nije predvidio nikakvu izgradnju na toj lokaciji, a posebni plan za Marjan tek se treba izraditi. To je zadatak Županije, no mi ćemo svakako aktivno sudjelovati u izradi, te ćemo dijelom financirati taj dokument koji će konačno zaštititi park-šumu Marjan — tvrdi splitski poteštat.

Svjesna glasina?
Kuret se osvrnuo i na peticiju "Građanske inicijative za Split" protiv moguće izgradnje na Marjanu, koja je naišla na izuzetan odaziv građana.
— Osobno bih potpisao takvu peticiju, no gradnje neće biti — kategorično će Kuret.
Ipak, dojam je da su gradski oci prije mjesec dana svjesno pustili glasinu o novoj gradnji na atraktivnim lokacijama podno Marjana, osluškujući reakcije javnosti, a simptomatično je da su Kuret i Poljanić demantirali nove izmjene GUP u korist "urbanih vila" samo 24 sata nakon što su se građani javno pobunili kontra daljnje betonizacije Marjana.
Slobodna Dalmacija. Leo Kovačić