Sveučilišna knjižnica u studenome

30_08_2007
Sveučilišna knjižnica u studenome

Veći dio objekta splitske Sveučilišne knjižnice smješten je ispod razine zemlje u koji prodire danje svjetlo, a čitaonice su izvedene na tri etaže. <strong>Nova</strong> sveučilišna knjižnica, prva kapitalna institucija, svoja će vrata otvoriti već u studenome.

Premda su Splitu, drugom po veličini sveučilišnom gradu u Hrvatskoj s oko 25.000 studenata, bila potrebna puna tri desetljeća da bi ideja o gradnji sveučilišnog kampusa zaživjela, sudeći po impozantnim zdanjima budućih fakulteta, grad će na Visokoj ipak dobiti svoj “Harvard”.

Nova sveučilišna knjižnica, prva kapitalna institucija, svoja će vrata otvoriti već u studenome, najavio je u srijedu njen ravnatelj Petar Krolo tijekom obilaska gradilišta na Visokoj u društvu splitskog gradonačelnika Ivana Kureta i rektora Sveučilišta Ivana Pavića.

Splitski hram knjige, na ukupnoj površini od 18.000 četvornih metara, zgrada je neobičnog, ali funkcionalnog oblika. Veći dio objekta smješten je ispod razine zemlje, u koji prodire danje svjetlo. Čitaonice su izvedene na tri etaže, od kojih je reprezentativna, sa 300 sjedećih mjesta, namijenjena društveno-humanističkim znanostima. Druge dvije planirane su za primijenjene prirodne znanosti i periodiku.

Prateći prostori namijenjeni su za individualni i studijski rad i elektroničku učionicu, a zbog potrebe čuvanja kulturne baštine osmišljen je i suvremeno opremljeni laboratorij za konzervaciju knjižne građe. Među izvanknjižničkim sadržajima velebnog zdanja naći će se papirnica, caffe bar, restoran, klupske prostorije i galerije, dvorane za konferencije, predavanja i koncerte.

Građevinski radovi na knjižnici koje izvodi splitska tvrtka Lavčević teški su 128 milijuna kuna, a taj iznos dodatno će uvećati informacijska, uredska i bibliotečna oprema. Uz užurbane radove na dovršetku knjižnice, završetak prve faze gradnje kampusa, vrijedne 350 milijuna kuna, obilježit će dovršetak gradnje Građevinsko-tehnološkog fakulteta, aneksa zgrade FESB-a i nadogradnja Medicinskog fakulteta.

Druga faza gradnje počet će u rujnu, kada se donese odluka o tome tko će biti nositelj kredita od 490 milijuna kuna potrebnih da se na 29.000 kvadrata podigne objekt koji će dijeliti Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet. Očekuje se i gradnja Filozofskog fakulteta, odnedavno najveće sastavnice splitskog Sveučilišta, kao i zgrade Umjetničke akademije.

Nakon toga će biti potrebno još dvije godine i dodatnih 500 milijuna kuna da bi uz knjižnicu, postojeće i nove fakultetske sadržaje te studentski dom Split konačno dobio svoj “Harvard”, kakav kao regionalni studentski centar zaslužuje.
Jutarnji list, Marina Rajčić