Splitski KBC bez krvi

27_08_2007
Splitski KBC bez krvi

U splitskoj Kliničkoj bolnici danas su otkazane sve operacije. Razlog je potpuni nedostatak krvi i svih krvnih pripravaka.

U splitskoj Kliničkoj bolnici danas su otkazane sve operacije. Razlog je potpuni nedostatak krvi i svih krvnih pripravaka.

- Bilo je zakazano devet operacija koje trebaju krv, ali sve su odgođene - potvrdila nam je dr. Jelica Mratinović Mikulandra, voditeljica odjela za transfuziju. - S manjkom krvi borili smo se i prošli tjedan, ali protekli vikend su obilježile prometne nesreće i dva propucavanja, zbog čega su presušile i posljednje rezerve.

Stanje je uistinu alarmantno - poručila je dr. Mikulandra apelirajući na sve koji u ovom trenutku mogu pomoći da daruju krv onima kojima životi vise o koncu.

- Danas sam trebala biti operirana, moj muž i sin dali su krv za potrebe moje operacije, ali krv je jednostavno nestala i ništa od operacije. Liječnici su mi rekli da je otišla nekome kome je u ovom trenutku potrebnija, jer da je u bolnici potpuna nestašica krvi - priča nam razočarano jedna pacijentica, koju smo zatekli na hodniku, pitajući se kako to da bolnica nema krvi.

- Uobičajeno je da u ljetnim mjesecima imamo veće potrebe, što zbog nesreća u prometu, što zbog velikog broja turista. Zbog godišnjih odmora manje je organiziranih akcija darivanja krvi - rekla je dr. Mikulandra. - Za jedan opsežan operativni zahvat nužno je pripremiti 3 litre krvi, 2 litre plazme i 10 doza trombocita.

Da bi se ta količina prikupila, potrebno je da krv daruje oko 20-ak osoba - pojasnila je problem kroničnog ljetnog manjka krvi dr. Mikulandra upućujući apel svima koji bi mogli pomoći, jer nedostaju sve krvne grupe, i pozitivne i negativne, da se hitno jave na Odjel transfuzije.

Što se sve događalo prošlog vikenda da je krvi potpuno ponestalo, pokušali smo saznati na Hitnom kirurškom odjelu. No, naišli smo na slike krvavih pacijenata na kolicima koji vape za pomoć i liječnike koji ne dižu glavu od posla.

- Što se događa? 180 intervencija dnevno, što djece, što odraslih, to se događa! - rekao nam je “u letu” jedan od liječnika jureći u pomoć jednom od pacijenata.
Jutarnji list, Marina Rajčić