Splitcard - za 5 eura jeftinije

28_08_2007
Splitcard - za 5 eura jeftinije

Splitcard kartica kojom se za male novce nude značajni popusti u muzejima, kazalištima, restoranima, hotelima, renta-a-car agencijama – turiste kao da ne zanima.

Splitcard kartica kojom se za male novce nude značajni popusti u muzejima, kazalištima, restoranima, hotelima, renta-a-car agencijama – turiste kao da ne zanima.

Loša prodaja

Cijena joj je 5 eura, vrijedi 72 sata (dakle tri dana), može se kupiti u splitskom Turističkom informativnom centru na Peristilu te turističkim agencijama i hotelima, ali njezina prodaja ide vrlo loše. Ove sezone prodali su ih samo desetak, a lani tijekom cijele godine samo dvadeset i jednu!

Najveći dio kartica podijeljen je besplatno, jer na nju imaju pravo strani turisti koji u Splitu borave tri ili više dana. Ni njih, međutim, nema previše, pa je tijekom prošle godine podijeljeno samo 1788 komada, što svjedoči kako se Split još nije uspio nametnuti kao odredište gdje će gost ostati neko vrijeme, a ne samo proći na putu za jug ili otoke. Je li razlog nezainteresiranost ili loša informiranost, no splitski turisti tako rijetko rabe pogodnosti koje im pruža Splitcard.

S njom u ruci besplatno mogu ući u Muzej Grada, Etnografski muzej, Galeriju umjetnina, Prirodoslovni muzej i u Riznicu katedrale.

Pedeset posto popusta na ulaznicu nude im Meštrovićeva galerija, Muzej HAS-a, Arheološki muzej, Pomorski muzej i Samostan svetog Ante. Gradsko kazalište lutaka i Hrvatsko narodno kazalište uz Splitcard nude popuste na ulaznice od 20 posto.

Isplativost
S obzirom na Splitsko ljeto, na kojem su karte i po 200 kuna, samo jednim odlaskom u kazalište isplati se kupnja kartice. Dvadeset posto popusta daje pet rent-a-car agencija, a 10 posto hoteli President i Park, nekoliko restorana, jedna suvenirnica te trgovina satovima. Pet posto popusta odobravaju zlatarnice te optičarske radionice. Popis je vrlo atraktivan, a gost koji aktivno boravi u Splitu – obilazi muzeje, gleda predstave, hrani se u restoranima – Splitcard karticom može bitno uštedjeti.

Večernji list, Slavica Vuković