Selimo se tek nakon pjeskare

28_08_2007
Selimo se tek nakon pjeskare

Radovi na dvorani u Lori ne mogu početi dok se škverski pogoni ne presele o trošku Grada, kažu u "Brodosplitu", no sindikat upozorava da potpisani ugovor ne predviđa nikakve rokove.

Iako se već započelo s postavljanjem ograde na budućem gradilištu sportske dvorane koja će niknuti između Lore i "Brodosplita", još nije poznato kada će započeti i premještaj dijela škverskih pogona.
Naime, s dijela škverskog zemljišta u Lori morat će se preseliti kompletna proizvodna infrastruktura: moderna pjeskara, objekt "Brodosplit - Armature", veliki industrijski kolosijek, radionica za održavanje, skladište rezervnih dijelova, otvorene površine za obradu metalnih profila te kilometri niskonaponskih vodova, komunikacijske i kanalizacijske mreže.
Kao što je poznato, troškovi te goleme selidbe pogona, nezabilježene u povijesti splitskog škvera, prema procjenama iz Banovine iznose oko 50 milijuna kuna.
Da još nije preciziran datum te preseljenje, potvrdio nam je i glasnogovornik brodogradilišta Josip Jurišić.
— U ugovoru potpisanom između Grada i Uprave brodogradilišta nisu navedeni datumi izmještaja pogona, uključujući i pjeskaru, tako da još nije poznato kada ćemo je premjestiti. Bitno je naglasiti da nema selidbe dok se ne izgradi nova pjeskara, jer se proizvodni proces ne smije narušiti. O lokaciji novih pogona pjeskare još razmišljamo i trenutno smo u fazi razmatranja prijedloga koje smo dobili od radnika – kazao nam je glasnogovornik Jurišić.
I sindikalisti će inzistirati da pjeskara i ostali pogoni ostanu na sadašnjoj lokaciji sve dok se ne izgrade novi.
— Nema micanja dok Grad o svom trošku ne sagradi nama nove pogone. Ni slučajno! Ovaj ugovor između Grada i Uprave škvera je prvi primjerak ugovora na svijetu u kojem nema rokova. To je vrlo čudno – rezolutan je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata "Brodosplita", koji nije krio skeptičnost prema procijenjenim troškovima premještaja.
S obzirom na veličinu naših pogona, ti će troškovi biti daleko veći od 50 milijuna kuna, dodao je na kraju sindikalist.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić