140 novih stanova oko ASK-a

28_08_2007
140 novih stanova oko ASK-a

GUP je oko stadiona u Parku mladeži predviđao sportske, rekreacijske i poslovne sadržaje, no izmjene plana dovode na tu atraktivnu lokaciju graditelje stanova za tržište.

Ako se usvoje izmjene GUP-a na prostoru Brodarice, uz novi stadion niknut će i oko 140 stanova. Stanogradnja na tom području nije bila predviđena GUP-om usvojenim prije devet mjeseci.
Naime, GUP je odredio taj dio Brodarice kao gradski projekt koji će biti zona sportske, rekreacijske i poslovne namjene. Na mjestu stadiona NK "Split" i atletskog kluba ASK predviđeni su stadion za 15.000 gledatelja, atletska dvorana, poslovni sadržaji te hotel s 200 postelja. Taj kompleks je bio namijenjen za profesionalni i amaterski sport.
No, očito je lobi stanograditelja bacio oko na atraktivnu površinu koja se nalazi uz Ulicu Hrvatske mornarice i Put Brodarice. Zato je u izmjene GUP-a ušlo da na tom području može biti 20 posto objekata stambene namjene, što će dovesti do smanjivanja kapaciteta namijenjnih sportskim, poslovnim ili turističkim sadržajima. Kako je ukupna količina dopuštene izgradnje 55 tisuća četvornih metara, na stanove bi otpalo 11 tisuća, što je dovoljno za 140 stanova.
Gordana Radman iz tvrtke "Urbos" koja je vodila izmjene i dopune GUP-a, tvrdi da su stanovi na tom području predviđeni zbog postojećih stambenih objekata niske gradnje koje će trebati srušiti. Na Brodarici ima oko 70 stanova, što znači da bi se moglo dobiti još 70 stanova za tržište, prođu li izmjene GUP-a.
Program za arhitektonski natječaj koji je predviđen za to područje Brodarice radi Institut građevinarstva Hrvatske pod vodstvom Ivane Bojić, bivše pročelnice Upravnog odjela za urbanizam. Gordana Radman nam je rekla kako će program koji radi IGH doživjeti korekcije ako prođu izmjene GUP-a, odnosno da će morati planirati stanogradnju na dijelu Brodarice.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić