Vojska treba otići iz Lore

26_08_2007
Vojska treba otići iz Lore

Željana Kalaš (HDZ): Moramo se dogovoriti što ćemo s Lorom, Veljan Radojković (SDP): Vojsci nije mjesto u srcu grada,<br /> Ljubica Vrdoljak (HB): Neka mornarica ide u Ploče ili na Vis.

Nakon što je Hrvoje Marušić, nezavisni gradski vijećnik i poduzetnik, javno otvorio temu sudbine Ratne luke Lora, odlučili smo provjeriti kakva su razmišljanja i ostalih Marušićevih kolega u Gradskom vijeću. Sudeći po prvim komentarima, Lora bi uskoro mogla postati vruća tema.
Željana Kalaš, predsjednica splitskoga HDZ-a, za razliku od Marušića, smatra kako je pitanje budućnosti kompleksa Lore prevažno pitanje na koje se, kako kaže, ne može odgovarati po trenutačnoj vlastitoj inspiraciji.
— Vijećnici će zajedno s Poglavarstvom formirati zajednički stav i strategiju prema tom važnom gradskom resursu. HDZ jest vodeća stranka u vladajućoj koaliciji, ali moramo donijeti usuglašen stav u promišljanjima oko važnih pitanja kao što je Lora — poručila je predsjednica HDZ-a.
Lora mora biti u funkciji razvoja, rezolutan je, pak, Joško Dvornik, prvi čovjek splitskoga HNS-a.
— Predlažem formiranje velikog centra pomorskih učilišta kao i središte za cjeloživotno obrazovanje pomoraca. A zašto ne bi bila i matična luka za školski jedrenjak koji se uskoro počinje graditi. Lora može postati prepoznatljivo pomorsko učilište, zajedno s nautičkim sadržajima — kaže Dvornik.

Najatraktivnije područje
I Veljan Radojković, prvi SDP-ovac u Gradskom vijeću, identičnoga je mišljenja.
— Krajnje je vrijeme da se Lora prepusti civilnim svrhama. Ona mora dobiti sasvim drugu dimenziju od postojeće, jer je neshvatljivo da se praktički u samom srcu Splita, na najatraktivnijem području, nalaze vojni sadržaji.
Apsurd je i vojna baza za demagnetizaciju brodova na samoj punti Marjana — kazao je Radojković.
Ratna mornarica mora biti stacionirana u Pločama, na Pelješcu ili, pak, Visu, smatra Ljubica Vrdoljak, prva žena Hrvatskoga bloka.
— Lora je najatraktivnije područje u Splitu koji mora biti podređen športu, znanosti i ekskluzivnome nautičkom turizmu koji bi nas izvukli iz gospodarske stagnacije — poručila je Vrdoljakova.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić