Prijeti zaraza zbog crnih jama

26_08_2007
Prijeti zaraza zbog crnih jama

Zbog izlijevanja fekalija iz crnih jama sanitarni inspektori dnevno imaju do tri intervencije. Nemarno ispuštanje otpadnih voda može imati za posljedicu i pojavu zaraznih bolesti, upozorava dr. Petar Korda.

Velik broj kućanstava u kojima živi čak tridesetak tisuća Splićana još uvijek nije priključen na kanalizacijski sustav, pa se njihove otpadne vode izlijevaju u crne jame. To ne bi bio problem da ih građani redovito prazne, ali kako to, ipak, ne čine, fekalije se svakodnevno prelijevaju po cestama i vrtovima, što je najviše vidljivo u istočnim dijelovima grada koji nemaju riješenu komunalnu infrastrukturu. Neadekvatnim pražnjenjem crnih jama ugroženo je i zdravlje tamošnjeg stanovništva.
— Svakodnevno zbog prelijevanja sadržaja crnih jama imamo dvije do tri intervencije. U tim situacijama vlasnicima ispišemo novčanu kaznu od 1000 kuna, a ako otkrijemo nepostojanje uporabne dozvole za određenu jamu, zabranjujemo njezino daljnje korištenje - pojašnjava Ivan Glavinović, voditelj Sanitarne inspekcije, te dodaje kako građaninu koji se ogluši na ovu zakonsku odredbu imaju mogućnost isključiti dotok tekuće vode.
Spomenutih tisuću kuna kazne malo je s obzirom na zdravstvene probleme koji se mogu pojaviti zbog nemarnog ispuštanja otpadnih voda.
— Takva nebriga građana za sada nije alarmantna, ali ako bi se ova praksa pojačala, došlo bi do pojave zaraznih bolesti - kazao je dr. Petar Korda, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo.
Korda naglašava kako je potrebno razlikovati septičku jamu od crne. Septička je ona koja je dobila uporabnu dozvolu jer je vodonepropusna i do nje je moguće doći vozilom koje će sadržaj isprazniti, dok su sve ostale praktički opasne za život. Bez adekvatne jame s atestom i uporabnom dozvolom komunalna tvrtka "Vododovod i kanalizacija" korisniku ne bi smjela izdati ni priključak za vodu, što se, naravno, ne poštuje.
Slobodna Dalmacija, Igor Mušić