Nautičarima je Riva kontejner

25_08_2007
Nautičarima je Riva kontejner

Nautičari ilegalno i besplatno usidreni u luci dnevno izbace četiri kubična metra smeća i "Čistoći" stvore 40 tisuća kuna štete mjesečno, a od Rive su načinili malo odlagalište otpada.

Nautičari koji se ilegalno i besplatno sidre u Gradskoj luci ne haju pritom previše za ekologiju, jer osim što ne plaćaju odvoz smeća s brodova, ostavljaju ga gdje stignu, a to je najčešće - nasred Rive. Po mogućnosti pokraj košarica za sitne otpatke, koje tako u tren oka postaju mali deponiji.
Svakodnevno se tako od naših gostiju prikupi između tri i četiri kubika smeća, što "Čistoći", osim gubitka vremena, stvara i novčani gubitak, koji mjesečno iznosi oko 40 tisuća kuna.
— Čak i nije toliki problem u novcu, koliko u dojmu neurednog i prljavog grada u samom njegovu centru - kaže Alen Čurin, direktor "Čistoće". Prije 15-ak dana organizirana je služba koja dežura 24 sata na području centra grada i obilazi sporne lokacije te uklanja otpad, a u opticaju je i još jedno dodatno vozilo.

Zbrinjavanje otpada

S ACI-jevom marinom i Lučkom upravom, koje imaju uređene odnose s ovom komunalnom tvrtkom, nema problema jer se smeće odvozi svakodnevno, a navedene tvrtke "Čistoći" plaćaju tu uslugu, nakon što su se prema svojim tarifama naplatili od nautičara.
S ACI-jem je dogovoren svakodnevni odvoz smeća tijekom četiri ljetna mjeseca, dok Lučka uprava "Čistoći" plaća 700 kuna dnevno za zbrinjavanje kontejnera zapremine 10 metara kubičnih.
— Problem je još u tome što nautičari dolaze u svako doba i nemoguće je da u svakom trenutku kad ostave smeće tu bude jedan naš djelatnik da ih pokupi - dodala je i Ljubica Vrdoljak, šefica operativne službe "Čistoće".
Pitamo se kako bi se ta "gospoda", koja za tjedan dana najma jedrilice ili jahte plaćaju desetke tisuća eura, a kod nas se besplatno sidre, ponašala u svojoj zemlji. Sigurno im ne bi palo na pamet ništa od navedenog jer bi ih snašle visoke novčane kazne.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Morić-Lulić