Tušem na medu

24_08_2007
Tušem na medu

Medvjed će pogledom pokazati kako mu treba dobro ispiranje. A kad ga se tušira namješta se, čas na jednu, čas na drugu stranu, kao da pleše.

Ovog ljeta zbog čestih izmjena toplotnih udara i sparina muku muče svi ljudi, ali ni životinjama u Zoološkom vrtu na Marjanu nije ništa lakše. One, kao i ljudi, imaju svoje potrebe jer nesnosne vrućine nekako treba preživjeti. U tome im prilično pomažu zaposlenici vrta koji im poklanjaju najviše pažnje. Lakše podnose paklene žege i zbog toga što su im terariji, u odnosu na devedesete, bolje opremljeni i održavani. — Životinje, kao i ljudi, osjećaju vremenske promjene, ali njihove potrebe valja prepoznati - kaže Tino Milat, voditelj Zoološkog vrta.

Šape u koritu
Svaka životinja drukčije reagira na promjene vremena. Sisavci su u ovo toplo vrijeme malo tromiji, pa preferiraju zaklon od sunca, a labudima, guskama, rodama, kao i ostalim pticama, zbog bazena u kojima se mogu brčkati čini se da vrućina nije posebno tegobna.
U tuširanju najviše uživaju medvjedi.
— Medvjed će pogledom pokazati kako mu treba dobro ispiranje. Vidite kako šape umače u korito. A kad ga se tušira namješta se, čas na jednu, čas na drugu stranu, kao da pleše - ističe Tino te dodaje kako ih se polijeva više puta dnevno, kao i tigrove, veprove, ali i nojeve. Dok se tigrovi i veprovi povlače u hlad svojih nastambi, nojevi vrućinu podnose na drugi način.
— Oni polegnu na zemlju ili se razmašu krilima, kao i druge ptice, pa se na taj način rashlade - priča Tino. Oni su od svih životinja najviše na otvorenome.
U zoološkom vrtu zbog visokih temperatura ne vlada poseban režim prehrane, osim što stanovnicima treba omogućiti veće količine sezonskog voća i povrća.
Slobodna Dalmacija, Igor Mušić