’Vitić gazi Promet’

23_08_2007
’Vitić gazi Promet’

Ante Tešija tvrdi da ’Prometov’ direktor Igor Vitić ne polaže račune Nadzornom odboru, da tjera stručnjake s posla i angažira sebi lojalne ljude, da je ušutkao sindikate...

Od dolaska Igora Vitića na čelo "Prometa", djelatnici javnog gradskog prijevoznika strahuju za svoja radna mjesta. Novi direktor uveo je, navodno, strahovladu, a za svoje rukovođenje tvrtkom nikomu ne polaže račune jer Nadzornom odboru ne dostavlja izvješća o poslovanju što je dužan činiti svaka tri mjeseca. Doznajemo to od Ante Tešije, predsjednika Dalmatinske liberalne stranke, kojemu se, tvrdi, "prometovci" učestalo javljaju s pritužbama.
— Svaki od njih boji se javno istupiti jer su u paničnom strahu od Vitića. Ni sindikati se više ne oglašavaju. Iako je "Promet" uvijek bio najveći gubitaš među gradskim poduzećima, situacija nikad nije bila gora — govori Tešija, koji je dobro upoznat sa stanjem u javnom gradskom prijevozniku s obzirom na to da je za vrijeme mandata direktora Željka Mitrovića bio predsjednik Nadzornog odbora.
— Stručnjaci poput Mitrovića danas sjede besposleni jer novi direktor zapošljava ljude od njegova povjerenja koji su svojevremeno bili protjerani iz "Prometa" zbog različitih malverzacija. Unatoč stručnim ljudima u pravnoj službi poduzeća, on uzima vanjskog suradnika, odvjetnika Matka Peroša, kojemu mjesečno plaća 10 tisuća kuna. Šefici računovodstva koja je svoj posao uvijek savršeno obavljala i nitko na nju nije imao primjedbi, nudi otpremninu od 260 tisuća kuna kako bi je se riješio — kaže Tešija.
Vitić se, dodaje, ponaša kao da je "Promet" njegovo privatno poduzeće, a nitko mu ništa ne može jer mu "leđa čuva Milijan Sesar", predsjednik splitskog HSP-a, stranke koja ga je i postavila na to mjesto.
— Prema informacijama koje imam, "Prometom" se počelo baviti i Državno odvjetništvo. Pozivam i Grad, odnosno Gradsko vijeće da preispita kakve se malverzacije rade novcem poreznih obveznika — kaže Ante Tešija.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić