Riva blišči, glava boli

23_08_2007
Riva blišči, glava boli

Mađarima Riva previše bliješti, Englezima je na njoj kao u "Ikei", Škoti je i ne vide pokraj zgodnih cura, a Bosance jedino "bandere" zbunjuju.

Nakon što se velika prašina podizala posljednjih nekoliko mjeseci oko svih aspekata uređenja i izgleda, napravili smo đir Rivom i upitali nekoliko turista za njihovo mišljenje o novom izgledu najpopularnije gradske šetnice.
— Jarane, sve je super, uredno, čisto, pravo zapadno. Samo reci, šta su ove bijele bandere po sredini Rive, je l’ to neka avangardna umjetnost ili instalacija - sa smiješkom je zapitao Mostarac Alen Naičević (34) pokazujući na kandelabre i nosače tendi.
Za razliku od "našeg čovika" Alena, dvadeset šestogodišnjoj studentici Kim Reed iz engleskoga Leedsa sviđa se splitski kontrast.
— Prekrasno je vidjeti sve na istome mjestu, rimsku palaču, stare kuće, more i vašu modernu "Ikea" Rivu — govori nam Kim.
Pozitivnu ocjenu šetnici dao je i njemački bračni par Lily i Mathias Gleeb:
— Jučer navečer smo se prošetali pokraj mora i mogu vam reći da Riva po noći izgleda spektakularno. Ugođaj je romantičan i stvarno smo se osjećali ponovno zaljubljenima. Prošle godine smo bili u Cannesu i Nici i ovdje nam je neusporedivo ljepše — kazala nam je Lily.
— Meni su najljepše palme, one stvaraju poseban ugođaj - dodao je Mathias.
Dvoje umirovljenika iz Pečuha koji nam se nisu željeli predstaviti, valjda iz straha da im imena ne bi iskoristili za svakakve "nepodopštine", ošamutilo je jako sunce.
— Malo me zaboljela glava od ove bjeline i sunca. Riva svijetli kao najjači reflektor. Uskuvali smo i ja i supruga — kazao nam je Mađar.
Slobodna Dalmacija, Davorin Perić