Danas prva operacija

21_08_2007
Danas prva operacija

Prvom pacijentu bit će ugrađena prijemosnica. Operativni zahvat na srcu izvest će ekipa na čelu s dr. Daliborom Leticom, kojemu će asistirati dr. Denis Nenadić. Srčani bolesnici više neće morati u Zagreb, Rijeku i Krapinu.

Kardiokirurgija, novi odjel KB-a Split, danas i službeno počinje raditi. Liječnički tim, na čelu s kardiokirurgom prof. dr. Daliborom Leticom izvest će prvu operaciju na otvorenom srcu.
Iako je bilo najavljeno kako će početni zahvati, radi uhodavanja tima i sigurnosti srčanih bolesnika, biti najjednostavniji, doznajemo kako je prvi na redu pacijent kojemu će biti ugrađen bypass, odnosno srčana prijemosnica. Riječ je o operaciji nužnoj kad su arterije začepljene masnim naslagama koje onemogućavaju protok krvi i kisika. Postavljanjem prijemosnice uklanja se mogućnost začepljenja krvnih žila i smanjuje opasnost od srčanog udara.

Duga obuka
Na bypass se prije čekalo duže od šest mjeseci, a pacijenti iz Splita upućivali su se u zagrebačko "Rebro" i "Dubravu", riječki KBC, te Specijalnu bolnicu "Magdalena" u Krapini, iz koje je u Split stigao dr. Letica. Njemu će danas asistirati dr. Denis Nenadić, kardijalni kirurg koji je prošao trogodišnju obuku u zagrebačkoj klinici "Dubrava", perfuzionist Ninoslav Ištvanić koji tijekom operacije srca koordinira i održava izvantjelesnu cirkulaciju, te ekipa splitskih anesteziologa. Većina ih se obučavala u "Dubravi", a manji dio u krapinskoj "Magdaleni" pod budnim Letičinim okom.
Lista čekanja za operacije srca u splitskoj bolnici otvorena je 24. srpnja, a Letica ju je slagao po prioritetima, nakon obavljenih pregleda pacijenata. Srčani bolesnici čekaju još od ožujka da se počnu upisivati jer je isprva bilo najavljeno kako će operacija srca u Splitu biti izvedena najkasnije u travnju.
Projekt Kardiokirurgije kasni gotovo pet mjeseci jer se, navodno, čekalo na dolazak opreme vrijedne 17 milijuna kuna, a bilo je nužno upotpuniti i prvi kardiokirurški tim. Perfuzionist Ištvanić u Split je iz Švicarske došao tek prije mjesec dana zajedno sa suprugom Ksenijom koja će, također, asistirati operacijama kao viša medicinska sestra.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić