Zbrka među TV kabelima

19_08_2007
Zbrka među TV kabelima

Iz osnovnog u skuplji paket od 69 kuna prebačeni su Kapital Network, TV 5 i HRT PLUS, a korisnike nitko ništa ne pita, kao i za poskupljenje pretplate.

Operateri kabelske televizije već godinama maltretiraju svoje korisnike. Nakon prvih godina poluilegalnog djelovanja, današnje tvrtke kojima dozvole izdaje Agencija za telekomunikacije, drže monopol na tržištu, te svojevoljno mijenjaju cijene i ponudu — bune se građani koji uporno nazivaju našu redakciju.
Posljednja izmjena "Adriatic kabela", koji s DCM-om djeluje pod zajedničkim imenom "B.net Hrvatska", i jedini ima dozvolu za područje Splita, provedena je krajem lipnja ove godine.
Paketi su poskupjeli za pet kuna, a došlo je i do izmjena programa. To znači da će dosadašnji korisnici osnovnog paketa, ako žele gledati samo jedan od ovih programa, morati za njega izdvojiti 40 kuna. TV 5 jedini je program na francuskom jeziku, a HRT PLUS nekomercijalni program čiji status još uvijek nije definiran.

Izbačen tretman

Dok je ugovor "Adriatic kabela" iz 2005. kako-tako vodio računa o potrošačima jer je imao članak koji se odnosi na tretman pretplatnika, u njihovu posljednjem ugovoru iz iste godine ovaj je dio izbačen. Prigodom premještanja navedenih programa, pri čemu su pritužbe primili i u Dalmatinskom potrošaču, nije se vodilo računa o željama korisnika.
— Korisnicima se mijenjaju programi bez pitanja i poskupljuje se pretplata. Priprema novog zakona koja se vodi prema europskim smjernicama, ide k većim pravima potrošača.
Zakon bi trebao stupiti na snagu od iduće godine — izjavila je Zagorka Krvavica iz Dalmatinskog potrošača, dodajući kako je riječ je o monopolističkom ponašanju jer DCM i "Adriatic kabel" danas u Splitu pokrivaju čitavo tržište, dok ih je prije bilo šest.
Slobodna Dalmacija, Mašenjka Bačić