Znakovi misterije

19_08_2007
Znakovi misterije

Komunalni redari su 2006. aktivno započeli svoj dio dokazivanja odlučnosti tada friške gradske vlasti... Možda je bolje pričekati kratke zimske dane pa da prvo domaće stanovništvo provjeri pokazuje li svaki postavljeni <strong>smjerokaz </strong>u gradskoj jezgri u pravom smjeru :)


Jezgra misterije



Dok se početkom 2006. nakon čak 27 godina hladio tek "ispečeni" GUP, komunalni redari su aktivno započeli svoj dio dokazivanja odlučnosti tada friške gradske vlasti. Gradska jezgra konačno se počela oslobađati šarenila reklama i nereda suncobrana i tendi. Počeli su se rješavati gradski problemi na koje su sve prethodne vlasti zatvarale oči, prepuštale ih neredu.

Vašar na Rivi (srećom) postoji samo još u arhivi

Novi sustav signalizacije, osim nadomještanja šarenih reklama dućana i kafića, po prvi puta će građanima i turistima pružiti informacije o spomenicima kulture i upućivati ih na znamenitosti. Samo, kada? Ovih dana GUP se već dorađuje, tende i suncobrani su odavno prilagođeni jasnim pravilima, a naizgled najjednostavniji zadatak još uvijek je - nedovršen.

Dizajn sustava signalizacije predstavljen je u lipnju 2006.

Nakon javnog natječaja za dizajn sve je krenulo čudnim putevima... Odužila se razrada pobjedničkog rješenja, sve više je sumnji u regularnost natječaja za izvođača radova, izravnom pogodbom odabran izvođač sada debelo probija rokove...

Prvi mačići

Trgovci kojima je zbog skidanja reklame nanesena šteta već su trebali bankrotirati tako da njih svako novo kašnjenje vjerojatno ni ne zanima. Medijski plač zbog još jedne turističke sezone bez sustava signalizacije u biti je obmana jer, nažalost, Split nikada nije imao kvalitetne informativne ploče i smjerokaze za turiste.

forum: "Škure, rolete, klime, reklame u centru..."



Smeđa misterija



Ovog proljeća su uz gradske ulice postavljeni smeđi prometni znakovi koji upućuju na turistima zanimljive sadržaje. Nemali broj neshvatljivih putokaza donekle dobije smisao pojašnjenjem da su prilagođeni isključivo vozačima.

Muzeji su lijevo, a kaznu platite na pošti

Toliko temeljito se pristupilo postavljanju znakova da se računalo čak i na turiste koji voze Livanjskom, odnosno dijelom Zagrebačke ulice u kojem je promet dozvoljen samo javnom gradskom prijevozu i taksiju. Svaki (ne)logično postavljeni smjerokaz ima neko (glupo) objašnjenje, ali kako se do Muzeja grada od Dvornikovih dvora najlakše i najbrže dođe skretanjem lijevo prema Bačvicama?!

Zbunjuju pješake, vozaju vozače...

Možda je bolje pričekati kratke zimske dane pa da prvo domaće stanovništvo provjeri pokazuje li svaki postavljeni smjerokaz u gradskoj jezgri u dobrom smjeru :)

napisao/foto: Pile