Muktaši na sidru

14_08_2007
Muktaši na sidru

Na zapadnom dijelu porta divlji nautičari sidre jahte usprkos upozorenju Lučke kapetanije. Mora se postaviti bova s natpisom o zabrani sidrenja - kaže lučki kapetan Matošić.

Posljednjih godina "divlji nautičari" opsjedaju zapadni dio luke, gdje usidre jahte i brodice iako to ne bi smjeli. Svakodnevno se ljeti 20 do 30 brodova nađe ispred benzinske crpke, u blizini Acijeve marine i Matejuške.
Zapadna obala ne pripada ni u čiju nadležnost: ni županijske niti državne Lučke uprave, a nije ni pod upravom gradske vlasti. Grad Split od tih nautičara nema neke velike koristi, jer nitko od njih baš i ne izlazi u grad kako bi potrošio koju kunicu, a ujedno im se i ne naplaćuje sidrenje. Sigurnost prometa u luci za sada nije ugrožena, jer veliki trajekti koji uplovljavaju u luku još uvijek imaju dovoljno prostora kako bi izvodili manovru. No, to bi se uskoro moglo promijeniti kada bude dovršen Gat sv. Petra. Tada bi trajekti koji budu pristajali ondje mogli imati suženi manevarski prostor, ostanu li jahte na "divljem sidrištu".
— Tjeramo ih koliko možemo, no sve više dolaze — kazuje lučki kapetan Boris Matošić, koji rješenje jedino vidi u postavljanju bove s natpisom "Zabranjeno sidrenje".
— Mi bismo trebali tamo imati brod kapetanije 24 sata dnevno, kako bi pokušali uvesti red, no to nije moguće, jer nama brodovi uvijek trebaju za akcije na moru. Kada bude dovršen novi gat, veliki će brodovi imati problema s pristajanjem upravo zbog tih jahta, tako da će trebati nešto hitno poduzeti — zaključuje Boris Matošić.
Slobodna Dalmacija, Ivica Marković