Hall of Fame posvađao Split

14_08_2007
Hall of Fame posvađao Split

U Sportskom centru Gripe otvara se krajem godine kuća slave splitskog sporta. Već prva lista sa 15 velikih sportaša izazvala je skandal i isprovocirala sukob

SPLIT - Do kraja godine u Sportskom centru Gripe bit će otvorena Kuća slave splitskog sporta, prva takva u Hrvatskoj, kao početna faza velikog projekta osnivanja splitskog Muzeja sporta.

Hall of Fame bit će mjesto podsjećanja na svjetske uspjehe brojnih splitskih sportaša.

Na prijedlog klubova i pojedinaca, Odbor časti sastavljen od sedam sportskih novinara, sedam sportskih radnika i isto toliko poznatijih Splićana obavio je izbor sportaša i sportskih djelatnika koji u Kuću slave ulaze u premijernoj postavi. Već je prva njihova odluka u gradu izazvala skandal! Naime, od predloženih 17 osoba odabrano je prvih 12, među kojima nije košarkaš Željko Jerkov, najtrofejniji splitski sportaš koji je kao reprezentativac u Split donio olimpijsko, svjetsko i tri europska zlata, te brojne osvojene kupove i prvenstva. Kako doznajemo, prepreka kod dijela članova odbora bila je njegova funkcija predsjednika Gradskog vijeća Splita, te činjenica da je rođen u Puli.

- Sveti Duje rođen je u Siriji pa je isto patron grada - kaže Jerko Rošin, koji je izuzetno razočaran ponašanjem dijela odbora i činjenicom da prevladavaju osobni animoziteti i taštine.

- Na žalost sam bio spriječen sudjelovati na sjednici jer bih upozorio na taj veliki problem. Kuća slave otvara se da bi se grad dičio s vrijednim ljudima ovoga grada, ne zbog njih osobno. Svako drugo razmišljanje je primitivno - dodaje Rošin i ističe primjer Gorana Ivaniševića koji nakon osvajanja Wimbledona nije dobio Nagradu grada uz obrazloženje da je premlad, a iste godine ga je Engleska proglasila svjetskim sportašem godine jer je osvojio pehar na njihovu tlu.

- Možda su u prvom krugu prevladali splitski geni pa je prošao Rato Tvrdić, a ne Jerkov iako je i on gotovo cijeli život u Splitu - kaže novinar Zdravko Reić, koji je dao svoj glas za Jerkova. Ljuti su i u vaterpolo klubu Jadran jer na prvi popis nije ušla njihova vaterpolska legenda Ivica Cipci. Reić smiruje tenzije najavom kako je riječ tek o prvoj skupini, a u kući će biti mjesta za sve. Temeljna postava popunjavat će se svake godine, a uz osvojena odličla kriterij je ili 25 godina karijere ili odmak od pet godina nakon njezina kraja.

- Split je grad koji ima tri igrača NBA lige, koji je s Firula dao Pilića, Franulovića, Ivaniševića i Ančića u tenisu. Priređivao je najljepše dočeke sportašima od dočeka Hajduka 1949., kada ih je nakon turneje u Australiji dočekalo 15.000 ljudi, a grad je imao svega 60 tisuća stanovnika. Fešte su priređivane u čast četverca Gusara s Olimpijskih igara 1952., maratonca Veljka Rogošića, košarkaša Jugoplastike pa do spektakularnog dočeka Ivaniševića nakon osvojenog Wimbledona 2001.

Ovo je grad sporta i zaslužuje takvu kuću - kaže novinar Zdravko Reić koji se godinama, s nekoliko svojih prijatelja poput Mihovila Rađe, voditelja budućeg muzeja, zalaže za realizaciju tog projekta koji će pridonijeti imidžu grada. Nedavno je jednoglasno projekt prihvatilo i Gradsko vijeće Splita, a izdvojeno je i prvih 800 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

- Mi smo rekli kako ćemo na svaki iznos koji nam odobri grad još toliko osigurati od sponzora, a Kuća i Muzej bit će koncipirani tako da se samofinanciraju jer želimo objekt koji će živjeti i u kojemu posjetitelje neće dočekati uspavani kustosi.

Umjesto toga, imat će suvenirnicu, sportsku apoteku, restoran, videoteku s projekcijama najboljih sportskih događaja - kaže Reić, koji je ideje donosio s putovanja i posjeta svjetskim muzejima sličnog sadržaja od Lausanne, Toronta, Prestona, Madrida, Barcelone i Liverpoola. Projektiranje kuće preuzeli su Jerko Rošin i Katja Dešković, a znakove i obilježja će osmisliti dizajner Boris Ljubičić.

U izložbenom dijelu na 200 metara četvornih bit će fotografije s biografijama slavnih pojedinaca - sportaša i najistaknutijih sportskih djelatnika splitskih klubova, fotogorafije najvećih sportskih događaja poput Mediteranskih igara 1979. godine europskih i svjetskih prvenstava u atletici, košarci, plivanju i vaterpolu...

Prva lista slavnih

Fabjan Kaliterna (1886) - otac splitskog sporta, kao praški student 1911. godine poslao prve dresove za Hajduk

plivanje:
- Đurđica Bjedov (1947): klubovi POŠK, Mornar, olimpijsko zlato Meksiko, srebro Meksiko, prvakinja Jugoslavije i rekorderka

nogomet:
- Luka Kaliterna ( 1893): klub Hajduk, osvajač tri prvenstva Jugoslavije, trener Hajduka, Splita, Rijeke i Zadra

- Frane Matošić (1918): klubovi Hajduk, Bologna, BSK, olimpijsko srebro, 16 puta reprezentativac

- Bernard Vukas (1927), Amater, Zagreb, Hajduk, Bologna, Austrija, GAK, Kapfenberg, reprezentativac Jugoslavije

- Vladimir Beara ( 1928), Hajduk, Crvena Zvezda, Alemannia, Victoria

veslanje:
- Četverac Gusara: Duje Bonačić, Petar Šegvić, Mate Trojanović, Velimir Valenta , zlatna medalja Helsinki 1952

vaterpolo:
- Deni Lušić (1962), klubovi POŠK, Volturno, Pescara, Paguros, Ortigia, Zadar, dva olimpijska i jedno svjetsko zlato, kupovi i superkupovi

- Miro Mihovilović (1915), klub Jadran, reprezentativac Jugoslavije

Jutarnji.hr, Nataša Bakotić