Fali tisuću vezova

14_08_2007
Fali tisuću vezova

Sve gradske lučice imaju slabašan kapacitet, od 3110 vezova, što je nedovoljno jer bi Splitu trebalo tisuću novih. Novi GUP otvorio vrata gradnji marine na Žnjanu s 400 vezova.

Iz godine u godinu, u koracima od "sedam milja", raste problem nedostatka slobodnih vezova u splitskim lučicama, kojih nema ni za lijek. Iako službenih podataka nema, barata se s brojkom od 500 do tisuću vezova, koliko ih trenutačno nedostaje gradu.
Štoviše, mnogi su uvjereni, kada bi se ovog trenutka izgradila nova marina s tisuću vezova, svi bi u rekordnom roku bili — razgrabljeni.

Slabašni kapacitet

Da je takav scenarij vrlo izgledan, najbolje ilustrira i trenutačno stanje: sve splitske lučice zajedno imaju slabašni kapacitet od nekih 3110 postojećih vezova. Sportske lučice podno sjevernih marjanskih padina, od one špinutske pa do poljudske, imaju 1500 vezova u moru.
Popularni Zvončac, na kojem se smjestila lučica Jadran, u moru ima tek 140 vezova, koji ni izbliza ne zadovoljavaju zanimanje koje za njim vlada.
Prava tuga smještajnih kapaciteta Jadrana pokazuje koliko se brodova može smjestiti na suho, njih ravno — desetak.
Puno je bolja situacija u lučicama s druge strane Sustipana.
Pa tako, ACI, Labud, Mornar, uz težačku Matejušku, u svoj zagrljaj mogu zajedno primiti 700 brodova, s tim da se jedino u ACI-ju mogu privezati brodovi do 50 metara.

Najbolja Zenta
Po mnogima najbolja splitska lučica, ona u Zenti, u moru ima "komoda" za 710 brodova, a dodajmo i stobrečku lučicu u koju se može vezati 60-ak brodica.
Bolje dane za splitske "male brodare" najavio je novi GUP, koji je na žnjanskom platou predvidio marinu s čak 400 vezova.
No, kad se sve skupa zbroji, jasno je kako ni ta marina neće zadovoljiti sve veće apetite budućih vlasnika plovila.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić