Mravinjak u gradu

12_08_2007
Mravinjak u gradu

Prodavači, vodiči, konobari: Invazija je, svi bi na kampanel... Jezičinu ćemo istegnut govoreći turistima... Nema prazne katrige, manče će bit, ali isto in fala, duvan ne mogu zapalit...

Grad je u subotu ujutro bio pun kao šipak: loše vrijeme i kiša od prethodne večeri očistili su gradske plaže i turiste, ali i domaće natjerali u Palaču. U mravinjaku je bilo najviše stranaca. Kako kažu ugostitelji, više nego zaposleni navalom — kad se gosti već ne mogu pržiti na suncu, barem da upiju ono malo povijesti grada domaćina.
— Danas je invazija! Toliko se ljudi oće popet na Svetog Duju da mi rade tu krkljanac. Red je doli lipo do Peristila. Tako ti je to svaki put kad se vrime malo zamrači, dolete svi oni koji su se smjestili između Šibenika i Makarske — potrudio se izjadati Miro, prodavač ulaznica za zvonik. Ipak, drago je njemu jer, kako je naglasio, voli kad se Split sagleda iz neke druge perspektive.
Ni vodičima nije ništa "teže". I na njih su stranci nagrnuli.
— Danas ćemo odraditi više tura nego inače. Dobro je, jedino ćemo malo jezičinu više istegnuti, ali takva je priroda posla — kazao je Leo Burić, turistički vodič, koji je na Peristilu iščekivao iduću grupu.
Iako je ponio kišobran, na to ga nije natjerala loša vremenska prognoza, nego — turisti. Kako je rekao, bolje da ih navodi uzdignutim kišobranom nego da ga izgube iz vida, pa da se poslije žale njegovim šefovima.
Iako su po svim kafićima zbog moguće kiše pojačali smjene, konobarima bi dobro došao još jedan par ruku.
— Ka šta vidiš, puno je ljudi. Neman praznu katrigu na štekatu. Umisto da se zbog kiše sakriju, oni se po gradu razmile. Je, drago mi je, bit će veća manča, ali fala im lipa, ne mogu sist ni zapalit duvan — zagunđao je Jere, konobar iz lokala pokraj Turističke palače. Voli naš svijet strance, ali čini se da više vole njihov dubok džep nego njihovu fizičku prisutnost.
Slobodna Dalmacija, Igor Mušić