Izmjene GUP-a radi vila

12_08_2007
Izmjene GUP-a radi vila

U pojasu između dvaju muzeja s jedne i dvaju kupališta s druge strane, ako Ministarstvo prostornog uređenja odobri izmjene granica Park-šume Marjan, na velikim parcelama gradilo bi se četiri do pet urbanih vila.

Novi splitski gradonačelnik Ivan Kuret je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio da njegovo Poglavarstvo priprema radikalne izmjene Generalnog urbanističkog plana grada kojima će se, među ostalim, najvjerojatnije dopustiti gradnja "urbanih vila" na dosad zaštićenom atraktivnom području južno od Meštrovićeva šetališta.
Ta zona, ograničena Meštrovićevim Kašteletom na zapadu i kućom Tresić-Pavičić na istoku, dosad je kao i veći dio elitnoga naselja Meje formalno pripadala park-šumi Marjan, dok se u stvarnosti radi o gradskom kvartu koji s park-šumom već desetljećima nema nikakve veze. Gradski oci ovoga rujna planiraju pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša kojom bi se granice Marjana prilagodile stanju na terenu, a kontroliranom izgradnjom nastoje spriječiti "grickanje" prostora bespravnim kućama i zgradama.
Za ovakav potez prošle godine javno se založio i predsjednik Savjeta za prostorno uređenje države Jerko Rošin, koji je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izričito spomenuo prostor južno od Meštrovićeva šetališta kao pogodan za gradnju obiteljskih kuća na velikim parcelama.
Kako doznajemo, na ovom dijelu Meja bila bi dozvoljena gradnja tek četiri do pet urbanih vila, no ne treba sumnjati da bi vlasnici terena - koji se dosad nisu javno oglašavali - debelo profitirali: objekti u susjedstvu, poput vile Stupalo ili kuće Gorana Ivaniševića, na tržištu se cijene od jednoga do čak desetak milijuna eura.

Strogi uvjeti
Gradski oci namjeravaju propisati stroge uvjete gradnje, među ostalim, i precizna pravila o visini, katnosti i izgledu novogradnji kako bi se one uklopile u veličanstveni marjanski pejzaž. Gradonačelnik Kuret jučer nije želio dalje komentirati konkretna pitanja na ovu temu, no kazao je da je njegovo Poglavarstvo "spremno otvoriti pitanja iz GUP-a koja su dugo stajala sa strane".
— Krajnje je vrijeme da se problemi kojima se nitko nije želio baviti stave na stol — kazao nam je Kuret. Dodaje da cijeli život prolazi tim dijelom Meja i prisiljen je gledati "šikaru, bodljikavu žicu, škovace ili nasade kupusa i salate".
— Nisam siguran da je u gradskom interesu da se takvo stanje održi — smatra splitski gradonačelnik.
Slobodna Dalmacija, Damir Petranović