Rendgen srca šest milijuna kuna

08_08_2007
Rendgen srca šest milijuna kuna

Stari kardiorendgen ugasila inspekcija, a onaj na Križinama u kvaru, pa posljednjih dana kardiolozi improviziraju. Nova oprema stiže za dva mjeseca i imat će golemo značenje za pacijente.

Nakon što je u posljednje tri godine, za mandata ravnatelja dr. Dujomira Marasovića, hrvatska Vlada za splitsku Kliničku bolnicu izdvojila čak 431 milijun kuna, na svojoj je posljednjoj sjednici odlučila bolnici darovati dodatnih šest milijuna kuna, koliko stoji nova oprema laboratorija za invazivnu kardiologiju, odnosno kardiorendgen. Na Ministarstvu zdravstva je da sada raspiše natječaj za kupnju novog kardiorendgena i pripadajuće opreme, a uređaj bi trebao u bolnicu na Firule stići otprilike za dva mjeseca.

Sanacija infarkta
— To je golem dobitak za splitsku bolnicu i dalmatinsko zdravstvo uopće, jer je riječ o aparatu koji će jako puno značiti našim pacijentima s akutnim infarktom, jer kardiorendgen sanira infarkt. Ova Vladina donacija posebno znači stoga što uskoro otvaramo Kardiokirurgiju, a prave pripreme pacijenta nema bez kardiorendgena. Do sada smo taj aparat imali samo na Križinama, pa smo pacijente s akutnim infarktom morali maltretirati prijevozom iz bolnice u bolnicu, a bez kardiorendgena je nemoguće ugrađivati elektrostimulatore za srce, odnosno pacemakere, ili izvoditi koronarografiju — kazao nam je dr. Marasović, iskoristivši prigodu da na izdašnoj donaciji posebno zahvali premijeru Ivi Sanaderu, koji je, kazao je ravnatelj, spremno udovoljio molbi za nabavu novog uređaja.

Stižu i majstori
Podsjetimo, u bolničkoj zgradi na Firulama kardiorendgen star 20 godina "dobio" je zabranu rada još 30. lipnja, a onaj na Križinama posljednjih dana također ne radi jer su neke cijevi u kvaru. Riječju, ovih dana kardiolozi doslovce improviziraju i snalaze se ugrađujući vanjske pacemakere srčanim bolesnicima.
— Taj aparat na Križinama će uskoro popraviti "Siemensovi" inženjeri, pa će i njega biti moguće koristiti — obećao je ravnatelj dr. Dujomir Marasović.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić