Za 708 mjesta 1800 kandidata

07_08_2007
Za 708 mjesta 1800 kandidata

Kako nas je izvijestila ravnateljica Studentskog centra Gordana Raos, iznimno je velik broj kandidata koji ostvaruju pravo na izravan upis, tako da mjesta za ostale gotovo i nema.

Za svega 708 raspoložih kreveta koliko se nudi u tri splitska studentska doma u Spinutu, natjecalo se oko 1800 studenata, što je deset posto više u odnosu na prošlu akademsku godinu.

Premda će službeni rezultati ovogodišnje jagme za najjeftinijim studentskim smještajem biti obznanjeni tek krajem kolovoza ili početkom rujna, već prvi uvid u pristigle prijave potencijalnih kandidata ukazuje na moguće probleme.

Naime, kako nas je izvijestila ravnateljica Studentskog centra Gordana Raos, iznimno je velik broj kandidata koji ostvaruju pravo na izravan upis, tako da mjesta za ostale gotovo i nema.

- Smještaj u domu izravno dobivaju djeca hrvatskih branitelja, studenti s državnim stipendijama i invalidi, dok ostali pravo na krevet mogu ostvariti na temelju prosjeka ocjena srednjoškolskog obrazovanja, odnosno, prethodne godine studija - pojasnio nam je Smiljko Tolj, pomoćnik ravnateljice.

- Loše iskustvo prijašnjih godina ukazuje, dodaje Tolj, da dobar dio studenata s ostvarenim pravom na izravan upis uopće nema potrebe za domskim smještajem, ali koristeći privilegije, svoje mjesto unovče na način da ga prodaju drugim studentima.

Da trgovina studentskim krevetima uistinu postoji, potvrdio nam je i Ivan Peronja, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. - Dok se stvarna mjesečna cijena boravka u domu kreće od 95 do 195 kuna, pravo na smještaj studenti su prodavali za 3,5 tisuća kuna.

Stoga ćemo zahtijevati, dodaje Peronja, da Uprava uvede mjere za stroži režim kontrole stanovanja i trgovini studentskim smještajem konačno stane na kraj u korist onih studenata kojima je takav smještaj uistinu potreban.
Jutarnji list