UNESCO na piciginu

07_08_2007
UNESCO na piciginu

Picigin je kulturno dobro i trebamo ga očuvati i konkurirati za svjetsku listu UNESCO-a. Indijanci su prije šest tisuća godina u Americi igrali sličnu igru, kaže ministar Biškupić.

Ministarstvo kulture donijelo je rješenje kojim se picigin, popularna igra s Bačvica, preventivno zaštićuje kao nematerijalno kulturno dobro.

Duh podneblja
— Nisu samo sakralni objekti kulturna vrijednost našeg naroda. I picigin je vrijedno nematerijalno dobro ovoga podneblja, pa je važno da sve napravimo kako bismo ga očuvali, i to na najvišoj mogućoj razini. Stručnjaci iz Ministarstva su pronašli u literaturi da su domoroci iz Srednje Amerike prije šest tisuća godina igrali sličnu igru — rekao nam je ministar kulture Božo Biškupić.
U sklopu programa zaštite kulturne baštine, Ministarstvo je od 2000. godine donijelo nekoliko rješenja o preventivnoj zaštiti nematerijalnih dobara.
— Tim putem mi stvaramo našu nacionalnu listu, pa ćemo tako moći kvalitetnije konkurirati za UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturnih dobara. Ekološkom društvu "Picigin Bačvice" ćemo poslati rješenje u kojemu su definirane sve njihove aktivnosti vezane uz UNESCO-va pravila. Od njih se očekuje da s istim žarom promoviraju ovu igru te da je s lokalne razine Bačvica podignu na višu.
Znači da na idućem svjetskom prvenstvu u piciginu očekujem još više međunarodnih ekipa — zaključio je Biškupić.

Škrinja s blagom
U Ekološkom društvu "Picigin Bačvice" su bili oduševljeni uključivanjem svog omiljenog sporta u "škrinju nacionalnog blaga".
— Apsolutno nam je drago što je picigin došao na mjesto koje zaslužuje. Krajem lipnja je naš član Matko Alaburić poslao podatke i sve materijale o piciginu u Ministarstvo i odgovor je stvarno bio brz.
Ovo je i odlična stvar zbog toga što se upravo spremamo osnovati školu picigina te poslati svim osnovnim i srednjim školama službene dopise za suradnju po tom pitanju.
Sad kad imamo podršku Ministarstva kulture, možemo očekivati da ćemo već iduće godine našu djecu dovesti na Bače — kazao nam je Zdenko Matošić, predsjednik Ekodruštva "Picigin Bačvice".
Slobodna Dalmacija, Davorin Perić