Nečiste ulice

06_08_2007
Nečiste ulice

Tražeći hranu i vodu, štakori ordiniraju plažama, šetaju se uz more i, što je još gore, postaju sustanari u obiteljskim kućama.

Sve učestaliji bliski kontakti sa štakorima, neugodnim sivim glodavcima, posljednjih su petnaestak dana uplašili i uznemirili Splićane.

Tražeći hranu i vodu gdje stignu, štakori ordiniraju plažama, šetaju se uz more i što je još gore, postaju ilegalni sustanari u obiteljskim kućama ili stanovima sve dok nered koji znaju počiniti, smrad koji svojim fekalijama i urinom za sobom ostavljaju, ne otkrije njihovu prisutnost.

U bliskim susretima sa štakorima prednjače stanovnici gradskih kotareva Ravne njive i Neslanovac, rubni dijelovi grada, ali ništa manje problema nema ni u samom središtu.

- Gledamo ih svakodnevno na Trgu hrvatske bratske zajednice, gdje su očito sklonište našli pod drvenim platoom jednog ugostiteljskog objekta.

Postavljali smo zamke, tjerali ih i ništa - pričaju nam, zgražajući se korisnici obližnjih poslovnih prostora. Ružno iskustvo imala je domaćica u gradskom predjelu Manuš, kada je ulaskom u kuhinju uočila pozamašno velikoga glodavca.

Drugoj je obitelji glodavac došetao iz zahodske školjke, a jednom vozaču našao su na sjedištu automobila. Nešto dalje na splitskim Gripama, radnici Parkova i nasada obrezivali su palmu kad se na njih sručila masa neugodnih životinja. Zbog takvih i sličnih primjera u Zavodu za javno zdravstvo pokušali smo doznati je li riječ o najezdi glodavaca u Splitu?

- Ljeto je uobičajeno vrijeme kada štakori bilježe najviši populacijski rast, ali njihova prisutnost povećana je na mjestima oštećene i neodgovarajuće kanalizacije, uz nezbrinuti otpad, u blizini kanala, potoka poput onog na Trsteniku, ali i uz obalu.

Mogu biti teški i do pola kilograma i razviti kolonije od nekoliko stotina jedinki. Suzbijanje tih štetnih glodavaca važno je prvenstveno iz zdravstvenih razloga, jer iz smeća i kanalizacije mogu prenijeti razne zarazne bolesti.

Kontaminiraju vodu i namirnice i na taj načun izazivaju crijevne infekcije i bakterijska trovanja hranom te prenose parazite - rekao nam je Toni Žitko, biolog u Zavodu za javno zdravstvo.

Pored redovite deratizacije koju, provodi tvrtka Cian, bilo bi idealno kada bi svi subjekti, i javni i privatni, istodobno na svom području sudjelovali u suzbijanju štetnih glodavaca - kaže Žitko.
Jutarnji list, Marina Rajčić