Zove se nebo

03_08_2007
Zove se nebo

Redoviti godišnji susret vodećih hrvatskih znanstvenika s područja astronomije i astrofizike pod nazivom Forum hrvatskih astronoma održava se treću godinu zaredom u Splitu.

Redoviti godišnji susret vodećih hrvatskih znanstvenika s područja astronomije i astrofizike pod nazivom Forum hrvatskih astronoma održava se treću godinu zaredom u Splitu, a ovogodišnji će forum u subotu i nedjelju na Zavodu za fiziku Splitskog sveučilišta okupiti 15 hrvatskih znanstvenika koji rade na sveučilištima i institutima u Hrvatskoj i diljem svijeta, od Rijeke i Splita do Nizozemske, Italije, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a.
Treći forum odvija se u okviru prvog izdanja popularno- znanstvene manifestacije "Dalmatinsko svemirsko ljeto" koja promovira "Astrofizičku inicijativu u Dalmaciji" i novi diplomski studij astrofizike u Splitu koji kreće od sljedeće akademske godine.
— Na forumu će telekonferencijskom vezom sudjelovati i nekolicina vrhunskih stranih stručnjaka sa sveučilišta u Kentuckyju i Seattleu, te s heidelberškog Instituta Max Planck, a glavne teme ovoga sastanka bit će daljnje povezivanje i umrežavanje hrvatskih znanstvenika na konkretnim zadacima, njihovo uključivanje u europske i američke znanstvene projekte te dodatno usavršavanje programa novog studija astrofizike - objašnjava astrofizičar Bojan Pečnik, jedan od organizatora "Dalmatinskog zvjezdanog ljeta".

Space-turizam
"Dalmatinsko svemirsko ljeto" nastavlja s događanjima već u ponedjeljak 6. kolovoza, kada počinje Ljetna škola astrobiologije za najboljih 15 učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na ovogodišnjem projektu "Nebo na poklon". Ljetna škola, pod vodstvom prof. Ane Bedalov, odvijat će se u Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću, a polaznici škole imat će priliku raditi u šest interdisciplinarnih grupa koje će voditi znanstvenici i studenti s različitih sveučilišta iz cijeloga svijeta. Nadareni školarci bavit će se temama svemirskog turizma, uvjetima života na pojedinim planetima, kolonizacijom svemira, "malim zelenima", Marsom i zvijezdama padalicama.
— U drugoj polovici kolovoza u sklopu programa "Svemir izbliza" omogućit ćemo našim sugrađanima javna promatranja neba teleskopima koji će biti postavljeni na plažama — objasnio nam je Pečnik.
Slobodna Dalmacija, Antonija Žaja