Pet zvijezda za dvije godine

03_08_2007
Pet zvijezda za dvije godine

Poduzetniku se žuri jer bez proširenja ceste uz more hotel Marjan ne može dobiti pet zvjezdica, ali od planiranja do izvedbe tako velikog projekta proći će godine.

Nove izmjene splitskog GUP-a ne omogućuju nasipanje obale na zapadnom dijelu Gradske luke bez provođenja urbanističkog natječaja. Potvrdila nam je to Gordana Radman čija je tvrtka "Urbos" radila Nacrt Prijedloga izmjena i dopuna GUP-a.
— Dozvolili smo s izmjenama GUP-a da se na svojim parcelama hoteli Marjan, Ambasador i zgrada Banovine mogu rekonstruirati za turističku namjenu i prije negoli se provede urbanistički natječaj za Gradsku luku. Ali obala je javna stvar koja se tiče svih građana i za njezino eventualno proširenje je potreban javni natječaj o čijim rezultatima će se i građani moći očitovati — smatra Radmanova. Širenje obale zapadnoga dijela Gradske luke najviše je u interesu Željka Keruma, koji je u medijima već pokazivao nervozu zbog odgađanja projekta proširenja obale. Naime, hotel Marjan bez proširenja ceste ne može dobiti pet zvjezdica, a sam Kerum je izjavio da mu se ne isplati za hotel od tri zvjezdice uložiti 120 milijuna eura, nakon što je već uložio 180 milijuna eura da bi ga kupio.
Međutim, procedura predviđena GUP-om je takva da će se nestrpljivi Kerum još načekati dok se proširi obala. Predsjednik društva arhitekata Split Jurica Jelavić smatra da će, u idealnim uvjetima, na početak radova na širenju zapadne obale trebati pričekati barem još godinu i pol dana. Po njemu, obalu bi se moglo sutra početi nasipati, ali je u pitanju definiranje njezinih sadržaja i izgleda, što zahtijeva kvalitetne postupke za dolaženja do konačnog rješenja.

Anketno, pa detaljno
— Obala je javno dobro i zato, kao DAS, podržavamo da se njezino oblikovanje odredi natječajima. Kao što i GUP predviđa, prvo se mora provesti anketni natječaj za čitavu Gradsku luku, a onda se moraju provesti i posebni natječaji za detaljno uređenje zapadnog i istočnog dijela Gradske luke.
Nadalje, pri nasipanju mora, treba se izraditi i studija utjecaja na okoliš. Osim toga, sve ingerencije nisu u rukama Grada. U imovinskom pogledu sedamdeset posto teritorija Gradske luke je u rukama države, a obala također spada pod državnu ingerenciju jer je riječ o pomorskom dobru — Jelavićevo je mišljenje.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić