Proračun u plusu

02_08_2007
Proračun u plusu

Proračun središnje države u prvoj je polovici ove godine prvi put u suficitu u iznosu od 724,8 milijuna kuna, izvijestio je ministar financija Ivan Šuker na susretu s novinarima. Prihodi su za 14,1 posto viši nego u istom razdoblju lani .

Proračun središnje države u prvoj je polovici ove godine prvi put u suficitu u iznosu od 724,8 milijuna kuna, izvijestio je ministar financija Ivan Šuker na susretu s novinarima. Prihodi su za 14,1 posto viši nego u istom razdoblju lani - uvećani za neočekivane gotovo tri milijarde kuna.

Rezultat je to bržeg rasta prihoda od rashoda proračuna - u prvoj polovici ove godine u državni proračun prikupljeno je 14,1 posto više prihoda nego u istom razdoblju lani, a rashodi su istodobno porasli za 6,9 posto. Suficit, koji se odnosi na središnju državu, odnosno iz čega su isključeni proračuni jedinica lokalne samouprave te izvanproračunski fondovi, iznosi 0,3 posto očekivane vrijednosti bruto domaćeg proizvoda.

Zagreb izgubio, Split dobio
Nakon provedene fiskalne decentralizacije u prvih šest mjeseci 2007. Zagreb je dobio 145 milijuna kuna manje, a Rovinj 10,6 milijuna kuna manje prihoda od poreza nego u prvom polugodištu lani. Znatnije smanjenje poreznih prihoda imaju još Hum na Sutli (3,6 milijuna kuna), Stupnik (2,2 milijuna kuna) i Sveta Nedjelja (2,1 milijun kuna).

Split je na prvom mjestu i dobio je 29,2 milijuna kuna više od poreza. Nakon dalmatinske metropole, najbolje su prošli Sisak s 18,6 milijuna kuna i Velika Gorica sa 17 milijuna kuna većim prihodom.
Radio Dalmacija