Ide Lora

02_08_2007
Ide Lora

Grad će s Vladom 29 godina plaćati najam dvorane u iznosu od 2,5 milijuna kuna mjesečno, a koristit će se njom 52 dana godišnje. U ostalom razdoblju dvorana će biti u rukama investitora.

Sportsko-poslovni kompleks u Lori, vrijedan gotovo 400 milijuna eura, ipak će se graditi! Naime, nakon što je gotovo pet mjeseci cijeli projekt stajao u pat-poziciji, gradski su vijećnici jučer jednoglasno prihvatili tekst ugovora između Grada i konzorcija tvrtki Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod, te ga poslali Vladi na usvajanje.
Prema konačnom dogovoru investitora i Grada, konzorcij triju tvrtki ima zadatak financirati izgradnju, dobiti sve potrebne dozvole, izgraditi objekte, te upravljati i održavati kompleks u sljedećih 30 godina. Ono što je najvažnije, Grad će zajedno s Vladom u sljedećih 29 godina plaćati najam dvorane u iznosu od 2,5 milijuna kuna mjesečno, a moći će se njome koristiti 52 dana u godini. U ostalom razdoblju dvorana će biti u rukama i na duši investitora.
— Pregovori su trajali gotovo dva mjeseca, a zatražena su i dodatna jamstva konzorcija triju tvrtki da će se kompleks s komercijalnim sadržajima u cijelosti izgraditi. Sastavni dio ugovora bit će i plan aktivnosti građenja dvorane i komercijalnih prostora — kazao je vijećnicima gradonačelnik Ivan Kuret.

Kapitalno ulaganje
Prema riječima Dejana Kružića, šefa pregovaračkog tima Grada u maratonskom dogovaranju, Grad Split će za gradnju 135.000 četvornih metara sportsko-poslovnih sadržaja u Lori uprihoditi oko 140 milijuna kuna komunalnog doprinosa, dok će se na pripremu lokacije, kako bi investitori mogli početi s izgradnjom, potrošiti oko 50 milijuna kuna.
— U Lori će se dogoditi ukupno tri vrlo značajna projekta: gradnja polivalentne sportske dvorane za 12 do 13,5 tisuća gledatelja, garažni prostor za 1500 automobila, te poslovni sadržaji na 63 tisuće četvornih metara s velikim komercijalnim centrom i stometarskim poslovnim tornjem, najvišom građevinom u gradu. Ukupna kapitalna ulaganja u cijeli kompleks, bez kamata, iznose 147 milijuna eura. Također, zahvaljujući ovom kompleksu, otvorit će se oko tisuću novih radnih mjesta. Realizacija ovog megaprojekta značajna je i za zapošljavanje poduzetnika i obrtnika. Ona je otvorila i mogućnost gradskim službama i resorima da steknu iskustvo koje će im poslužiti za buduće gradske projekte. Grad je puno dobio ustupanjem zemljišta u Lori, a o koristi koju će imati od ovih 135.000 četvornih metara za 30 godina, kada postane njegovo vlasništvo, suvišno je govoriti. Ovo je krasan primjer kako država i lokalna vlast mogu neiskorištene resurse staviti u funkciju razvoja ekonomije. U Lori se događa najveće ulaganje u sportsku i komunalnu infrastrukturu u posljednjih nekoliko desetljeća, točnije od Mediteranskih igara — zaključio je Kružić.

Sto metara
Osim teksta ugovora, Gradsko vijeće prihvatilo je jučer i idejno rješenje buduće polivalentne dvorane, a koje je podloga za dobivanje lokacijske dozvole.
Podsjetimo, idejno rješenje dvorane i kompleksa u Lori, koji će se graditi za Svjetsko rukometno prvenstvo, napravio je zagrebački arhitektonski studio "3LHD", javnosti poznatiji kao tvorac osporavanog futurističkog izgleda nove splitske Rive. Prema njihovoj zamisli, sportska dvorana u Lori bi, okvirno, imala 12.500 mjesta, a u cijeli kompleks ulaze i veliki trgovački centar, podzemne garaže te uredski prostori, ekskluzivni restorani te luksuzni hotel u 100 metara visokom tornju s 25 katova i vidikovcem s pogledom na Kaštelanski zaljev.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić