Apel potaknuo davatelje

02_08_2007
Apel potaknuo davatelje

Građani se odazvali apelu s Transfuzije da daju krv najpotrebnijima, tijekom jutra prikupljeno je 78 doza. Poslodavci ne puštaju sve koji bi se željeli pridružiti akciji.

Nakon što sam u "Slobodnoj" pročitala da bi operacije mogle biti otkazane zbog nestašice krvi, prvim katamaranom iz Jelse zaputila sam se ravno u splitsku bolnicu — veli Nada Rovare koju smo jučer zatekli na Odjelu za transfuziju KB-a Split, gdje je već od ranih jutarnjih sati vladala gužva zbog velikog odaziva donatora. Nada ljetuje na otoku Hvaru, a grad podno Marjana posjetila je jedino kako bi pomogla drugima, s obzirom da je i sama, kako kaže, nekoć bila pacijent kojem je život spasila krv dobrovoljnih davatelja.
U sličnoj situaciji prije dvadesetak godina našao se i Trogiranin Dragan Rožić (43) kojem su liječnici operaciju noge upješno obavili zahvaljujući transfuziji krvi.
Od tada Dragan četiri puta godišnje, kao član Kluba dragovoljnih davatelja "Brodotrogir", sudjeluje u akcijama darivanja, a jučer je krv dao jubilarni sedamdeseti put.

Privatnici protiv
— Puno mojih prijatelja koji rade kod privatnika moralo je odustati od akcija jer nisu mogli dobiti slobodan dan, koji je Zakonom propisan — kaže Dragan dodajući kako on ima sreće jer njegova tvrtka još uvijek poštuje zakonske regule.
Prvi put na Odjel za transfuziju stigla je, pak, Nives Dadić (49).
— Već dugo želim donirati krv, ali zbog problema s niskim tlakom nisam smjela. Ako ovaj put sve prođe u redu, namjeravam barem tri puta tijekom godine dolaziti — ustrajna je gospođa Nives, a svoj doprinos u osiguravanju zaliha najdragocjenije tjelesne tekućine dao je i 33-godišnji Damir Duplančić, već iskusni davatelj koji u humanitarnim akcijama sudjeluje još od srednjoškolskih dana.
Slobodna Dalmacija, Antonija Žaja