S turistima rastu i cijene

01_08_2007
S turistima rastu i cijene

Jesti i piti u gradskim kafićima i restoranima skuplje je za trećinu nego prije turističkog vala. Cijenama prednjače gradska jezgra i nova Riva, koju je skok cijena ’oslobodio’ i starih gostiju.

Sjeća li se netko vremena kada je za crnu kavu trebalo izdvojiti pet kuna ili kad se gazirano piće moglo popiti za svega osam kuna? Statistike govore kako su cijene pića posljednjih nekoliko godina u Splitu, koji je postao središte gradskog turizma u Dalmaciji, narasle za oko 30 posto, dok je hrana u istom razdoblju za 30 do 50 posto skuplja. Pozitivan pomak je što se analogno s povećanjem cijena usluga poboljšavala i kvaliteta ugostiteljske usluge. Tako su konobari vidno uredniji i pristojniji, a interijeri ugodniji, nestali su plastični stolovi, računi su redovita pojava...
Iako se mnogi zgražaju nad cijenama u najaktraktivnijim turističkim destinacijama poput Dubrovnika ili Hvara, i splitski ugostitelji sve više počinju pratiti trendove ljetnih poskupljenja usluga.
— Cijena piva u kafićima u staroj gradskoj jezgri, koja je ove zime iznosila desetak kuna, danas je 15 do čak 20 kuna. Što se tiče gaziranih sokova, u velikom dijelu objekata cijena se sa 12 popela na 13 i više kuna, a i prirodni sokovi također su skuplji - kazao nam je jedan od poznatijih splitskih ugostitelja.

Drastična sezona
Situacija sa sezonskim objektima uz more je drastičnija. Naime, ako se poželite uz kupanje, primjerice na Kašjunima, osvježiti gaziranim sokom, taj ćete gušt platiti 15 kuna, a u slučaju da vas muči prazan želudac, sendvič sa šunkom i sirom koštat će čak 20 kuna. Trebali li uopće spominjati kavu, koja se malo gdje plaća ispod šest kuna, a ovu se sezonu u pojedinim barovima popela na osam kuna.
I glavna splitska šetnica posljednjih je mjesec dana pusta, ne samo zbog novog izgleda ugostiteljskih objekata, već i zbog činjenice da su cijene drastično porasle. Tako se za kavu koja je donedavno tamo koštala šest kuna, sada plaća 10 kuna. To je novu Rivu stajalo tradicionalnih gostiju koji su se godinama ondje okupljali, a sada prepustili mjesto rijetkim strancima.
Slobodna Dalmacija, Sandra Lapenda